Ječam se smatra jednom od najstarijih žitarica u Evropi. Izgledom podseća na pšenicu. Za ljudsku ishranu koristi se oljušten ječam, poznat pod nazivom geršla.
Ječam obiluje nezasićenim masnim kiselinama koje smanjuju nivo holesterola u krvi. Sadrži visok nivo vitamina A, D i E, veće količine vitamina B12 i pantetonske kiseline (neophodne za metabolizam masti, ugljenih hidrata i belančevina), a od minerala obiluje kalijumom, gvožđem, magnezijumom, cinkom i fosforom.
Kuvanjem ječma oslobađa se sluz koja povoljno deluje na organizam. Zbog visokog sadržaja rastvorljivih i sirovih biljnih vlakana povoljno utiče na regulisanje probave. Lako je svarljiva namirnica i potpomaže razbijanje proteina i masti životinjskog porekla nakupljenih u organizmu. Odavno je u narodnoj medicini poznat kao "lek" koji umiruje upaljenu sluznicu unutrašnjih organa i kože, jača, tonizira. Čaj od ječma se koristi kod želudačno-crevnih bolesti. Leti se ovaj čaj koristi jer osvežava i rashlađuje oganizam.