Maslina meni

Organska heljda Bio Špajz 200g

Šifra proizvoda: 1088
Zemlja porekla: Kina
Robna marka: BIO ŠPAJZ
Cena po komadu
270,00 rsd

Opis proizvoda

 

Organska heljda Bio Špajz 200g

Heljda je pseudo žitarica velike hranljive vrednosti i korisno ju je uvrstiti u ishranu. Lako se priprema i kao prilog možete je poslužiti uz razna jela od povrća.

Svojstva:
Ako je tostirana, heljda se često koristi kao kaša i tada ona postaje jedna od retkih alkalnih žitarica. Tostirana haljda je tamna, crvenkasto-smeđe boje. Prirodna, netostirana heljda je skoro bele boje. Mlado zrnevlje heljde može se ostaviti i da klija (jaka, teško svarljiva crna ljuska tada spada) i ono je izuzetan izvor hlorofila, vitamina i enzima.

Isceljuje sluzokožu tankog creva, poboljšava cirkulaciju i stanje kapilara i krvnih sudova.
Vrlo efikasna za lečenje dijareje i hronične dizenterije. Rutin, bioflavonoid koji nalazimo u heljdi ojačava kapilare i krvne sudove, sprečava pojavu hemoroida, smanjuje krvni pritisak i pojačava cirkulaciju u rukama i nogama. Rutin je lekovit i nakon izloženosti X zračenju ili drugim formama radijacije.

Heljda ima sve dobre osobine koje imaju sve integralne žitarice,ali ima i ono što većina žitarica nema-bogata je lizinom,esencijalnom aminokiselinom.Prirodno ima veliku hranljivu vrednost.Ne podiže naglo nivo glukoze u krvi,pa je kao takva veoma pogodna za dijabetičare.Ne sadrži gluten,pa mogu da je koriste osobe koje su na njega alergične.Doprinosti pravilnom radu creva.Veoma je dobra za vegeterijance jer sadrži znatan procenat proteina.Heljdina kaša je tradicionalan doručak u severnim zemljama,jer greje i daje puno energije.

Heljda obiluje u skrobu,biološki vrednim belančevinama i biljnim vlaknima.Dobar je izvor beta-karotena,vitamina B,gvožđa,kalcijuma,cinka,magnezijuma,mangana i folne kiseline.Sadrži 8 esencijalnih masnih kiselina,kao i bioflafonoid-rutin koji jača cirkulaciju krvi.


Heljda se koristi spolja, za kožu koja je u nekoj vrsti zapaljenja ili u slučaju opekotina. Napraviti oblogu od tostiranog brašna heljde pomešanog sa sirćetom.

Interesantno je da insekti ne napadaju heljdu kao ni žen-šen.
Heljda će uvenuti kada se tretira hemikalijama.