Amarant ili štir bogat je proteinima, koji su veoma bliski proteinima iz mleka (sira). Neka istraživanja su pokazala da je amarant veoma dobar za ishranu dece, jer su ovi proteini lako usvojivi. Sadrži i više masnoća od ostalih žitarica i to su dobre masti koje povoljno utiču na nivoe holesterola. Amarant sadrži esencijalnu amino kiselinu lizin koja se retko nalazi u biljkama. Porcija od 60g kuvanog amaranta sadrži 80% dnevnih potreba za kalcijumom. Osim deci amarant se preporučuje i trudnicama, dojiljama i svima koji su izloženi većim psihofizičkim naporima. Propržene na suvo i samlevene semenke amaranta se mogu koristiti kao zdrav i ukusan zgušnjivać za jela. Amarant je izvor fitosterola, biljnih hemikalija za koje je poznato da imaju svojstva snižavanja holesterola. Ova žitarica bogata je bioaktivnim peptidima, koji deluju antiinflamatorno, a nedavno je pokazano i da imaju antihipertenzivna svojstva. Sadrži veliku količinu beta-karotnai luteina, značajnih antioksidanasa.
Neto: 500g