Maslina meni

Ovas oljušteni 500g Bio špajz

Šifra proizvoda: 3741
Zemlja porekla: Holandija
Robna marka: BIO ŠPAJZ
Cena po komadu
445,00 rsd

Opis proizvoda

Ovas oljušteni 500g Bio špajz

Ovas je odličan izvor dijetetskih vlakana. Vlakna sadrže deo nesvarljivih i deo svarljivih satojaka. Jedan od sastojaka koje digestivni organi mogu svariti je beta-glukan, jedinstveni prirodni polisaharid, koji ima sposobnost da poboljša odbrambenu, imunološku reakciju organizma na viruse, bakterije i parazite a utiče i na smanjenje lošeg holesterola u krvi. Ovas je takođe jedan od najboljih izvora tokotrijenola koji uz tokoferole formiraju vitamin E. Tokotrijenoli takođe inhibiraju sintezu holesterola i tako utiču na njegovo snižavanje. Visok holesterol utiče na mnoga kardiovasularna oboljenja. Ovas ima najbolje dejstvo na snižavanje holesterola kada je deo ishrane sa malo masti i dosta dijetetskih vlakana, uz fizičku aktivnost.
Kontorolisanje nivoa glukoze i insulina u krvi je od suštinske važnosti za prevenciju dijabetesa. Beta-glukan iz ovsa usporava povišavanje nivoa glukoze u krvi nakon obroka i odlaže, usporava nejgov pad na nivo pre unosa hrane, tako što produžava apsorpciju ugljenih hidrata u krvi. Na ovaj način se izbegavaju nagli skokovi i padovi nivoa šećera u krvi. Sadrži gvožđe 26% DPV, kalcijum 5% DPV.

Način pripreme
100 g opranog i oljuštenog ovsa staviti u sud, dodati 0.5 l vode. Kuvati 15-20 minuta, ali paziti da se zrna ne raskuvaju.

Nutritivne vrednosti na 100g
energetska VrednoST 389
energetska Vrednost K--
masti 7g
- mononezasićene masti --
- polinezasićene masti --
- zasićene masti 1g
ugljeni hidrati 66g
- šećeri --
vlakna 11g
proteini 17 g
Holesterol 0g
Natrijum 2g