Maslina meni

Zrno heljde oljušteno pečeno Slavuj 1kg

Šifra proizvoda: 0285
Zemlja porekla: Rusija
Robna marka: SLAVUJ
Cena po komadu
315,00 rsd

Opis proizvoda

Heljda je dobila ime po grčkoj reči Fagus, što u prevode znači bukva i Piros-pšenica. Njena postojbina je centralna Azija gde se koristila još pre 6000 g. pre nove ere, odakle se proširila na Tibet, Kinu, Japan i Evropu u koju su preneli Saraćeni u XV veku. Rusi je zovu Grečika ili Grečika što upućuje na to da su je Grci preneli u istočne krajeve gde se i danas najviše uzgaja.

Heljda je planinska zeljasta biljka koju zbog hranjivih semenki svrstavaju među žitarice. Bogata je gvožđem, magnezijumom, kalijumom kao i vitaminima B1, B2 i E.  Takođe je poznata po svom sadržaju rutina (ranije vitamin P). Izuzetno je pogodna za zdravu ishranu. Slavuj Heljda se prirodno gaji i bere u ekološki čistoj oblasti Kursk, južna Rusija.

Sastav: prirodna gajena heljda

Priprema: 300g heljde, 1 litar kipuće vode. Heljdu staviti u malo posoljenu vodu, osaviti da se kuva na slaboj vatri oko 10 min. Isključiti šporet i ostaviti da nabubri 15 minuta. Obrok je pripremljen za jelo. Dodajte mleko, puter ili šećer.