Brašno od tapioke (skrob od tapioke) izrađen je od suvog korena tropske biljke manioka (Manihot esculenta).
Sadrži puno skroba i bogata je različitim mineralima i vitaminima (vitamini B kompleksa, kalcijum, kalijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, vlakna).
Najbolje rezultate daje u kombinaciji sa drugim brašnima bez glutena, za povezivanje i poboljšavanje strukture peciva. Poboljšava teksturu testa, pa hlebu daje hrskavu koru. Zbog svoje izuzetno glatke i fine teksture koristi se za zgušnjavanje soseva, umaka i supa, pripremu pudinga, suflea. Velika prednost mu je i ta što dobro podnosi procese hlađenja pa se usled brzog hlađenja iz kuvanog jela ne izdvajaju naslage.
Prirodno ne sadrži gluten, pa se preporučuje osobama osetljivim na gluten i obolelim od celijaklije.
Prosečna hranjiva vrednost u 100g proizvoda |
|||||
Energetska vrednost |
358 kcal/1496kj |
||||
Ugljeni hidrati |
88.69g |
||||
Proteini |
0.19g |
||||
Masti |
0.02g |
||||