Maslina meni

Čaj od lista peršuna 50g

Šifra proizvoda: 1040
Zemlja porekla: Srbija
Cena po komadu
200,00 rsd

Opis proizvoda

PERŠUN
Latinski naziv i familija : Petroselinum crispum L. (Apiaceae)

Opis: Stabljika je uspravna sa sjajnim tamnozelenim perasto deljenim listovima. Štitovi su sa 7-30 zrakova, krunični listići su beli ili žućkastozeleni. Plod je jajast, zelenosiv do mrk, cela biljka prijatnog mirisa. Poreklom je iz istočnog Mediterana, danas se gaji.

Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen plod (Petroselini fructus), list (Petroselini folium) ili koren (Petroselini radix).

Hemijski sastav :  List peršuna sadrži osim etarskog ulja i flavonoide i vitamine A, B1, B2, i C. 

Upotreba : Koristi se kao pomoć za ublažavanje tegoba kod infekcija urinarnog trakta, kamena u bubregu i žuči i kao blago sredstvo za poboljšanje izlučivanja mokraće iz organizma.

Takođe se koristi: U narodnoj medicini kod menstrualnih tegoba, bolnih menstruacija, za pospešenje lučenja mleka kod dojilja i sredstvo za olakšanje varenja.

Ograničenja u upotrebi : Ne preporučuje se upotreba bez nadzora lekara kod oštećenja bubrega i tokom trudnoće, jer veća količina etarskog ulja može iritirati organe za varenje i bubrežni parenhim.

Način pripreme i upotrebe čaja : Kafenu kašiku lista peršuna preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 minuta. Procediti i piti dve šolje šaja dnevno.

Pakovanje: 50g

Proizvođač: Institut “dr Josif Pančić”