PERŠUN
Latinski naziv i familija : Petroselinum crispum L. (Apiaceae)
Opis: Stabljika je uspravna sa sjajnim tamnozelenim perasto deljenim listovima. Štitovi su sa 7-30 zrakova, krunični listići su beli ili žućkastozeleni. Plod je jajast, zelenosiv do mrk, cela biljka prijatnog mirisa. Poreklom je iz istočnog Mediterana, danas se gaji.
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen plod (Petroselini fructus), list (Petroselini folium) ili koren (Petroselini radix).
Hemijski sastav : List peršuna sadrži osim etarskog ulja i flavonoide i vitamine A, B1, B2, i C.
Upotreba : Koristi se kao pomoć za ublažavanje tegoba kod infekcija urinarnog trakta, kamena u bubregu i žuči i kao blago sredstvo za poboljšanje izlučivanja mokraće iz organizma.
Takođe se koristi: U narodnoj medicini kod menstrualnih tegoba, bolnih menstruacija, za pospešenje lučenja mleka kod dojilja i sredstvo za olakšanje varenja.
Ograničenja u upotrebi : Ne preporučuje se upotreba bez nadzora lekara kod oštećenja bubrega i tokom trudnoće, jer veća količina etarskog ulja može iritirati organe za varenje i bubrežni parenhim.
Način pripreme i upotrebe čaja : Kafenu kašiku lista peršuna preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 minuta. Procediti i piti dve šolje šaja dnevno.
Pakovanje: 50g
Proizvođač: Institut “dr Josif Pančić”