BOSILJAK
Latinski naziv i familija : Ocimum basilicum L. (Lamiaceae)
Opis : Stabljike su busenasto razgranate, najčešće su gole i prijatno mirišu na balzam. Listovi su jajasti, na vrhu zašiljeni i grubo nazubljeni. Cvetovi su žućkasto-beli ili crvenkasti, složeni pazušno u prividne pršljenove, postavljene jedan iznad drugog. Raste od Indije, južne Azije, severne Afrike do tropskog dela Amerike, i gaji se.
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen nadzemni deo biljke (Basilici herba)
Hemijski sastav : Herba bosiljka sadrži do 0,7% etarskog ulja, flavonoide, tanine, kafenu kiselinu i saponozide
Upotreba : Etarsko ulje bosiljka deluje kao anthelmintik.
Takođe se koristi : U narodnoj medicini za podsticanje apetita, kao sredstvo za olakšavanje eliminacije gasova, olakšavanje izmokravanja. Koristi se i spolja, za ispiranje grla. Upotrebljava se i u parfimeriji i kozmetici a koristi se i kao začin.
Ograničenja u upotrebi : Ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće i dojenja, kao ni u dečjem uzrastu.
Način pripreme i upotrebe čaja : Supenu kašiku herbe bosiljka preliti šoljom ključale vode, ostaviti da stoji 15 minuta, procediti. Piti 2-3 puta dnevno po šolju čaja između obroka.