Maslina meni

Čaj od nadzemnog dela hajdučke trave J. Pančić 80g

Šifra proizvoda: 1222
Zemlja porekla: Srbija
Cena po komadu
270,00 rsd

Opis proizvoda

Čaj od nadzemnog dela hajdučke trave 80g

Latinski naziv i familija :    Achillea millefolium L. (Asteraceae)
Opis :    Biljka je sa puzećim rizomom i vunasto dlakavom stabljikom sa dosta listova koji su perasto deljeni. Glavice su u gronjastim štitolikim cvastima sa prljavo belim središnim cvetovima i belim obodnim cvetovima. Raste u umerenom pojasu severne hemisfere, pored puteva, na sušnim livadama.
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen nadzemni deo biljke (Millefolii herba)
Hemijski sastav :    Herba hajdučice sadrži flavonoide, etarsko ulje (sa najmanje 0,02% proazulena), alkaloide, germakranolide, poliacetilene, triterpene, sterole, cijanogene glikozide, organske kiseline i šećere
Upotreba :    Kao sredstvo za olakšavanje tegoba organa za varenje, za poboljšanje apetita, eliminisanje gasova, regulisanje lučenja žuči, kod bolova i grčeva u stomaku, kod amenoreje
Takođe se koristi :    U narodnoj medicini za kupke kao antiseptik i sredstvo protiv upala
Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima :    Kao i ostale biljke iz porodice Asteraceae, može da izazove alergijske reakcije.
Način pripreme i upotrebe čaja :     Jednu kafenu kašičicu herbe hajdučke trave preliti šoljom (200ml) klučale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti. Piti 3 puta dnevno po jednu šolju čaja pre obroka.