Maslina meni

Čaj od nadzemnog dela kantariona J. Pančić 80g

Šifra proizvoda: 1212
Zemlja porekla: Srbija
Cena po komadu
225,00 rsd

Opis proizvoda

Čaj od nadzemnog dela kantariona 80g

Latinski naziv i familija :    Hypericum perforatum L. (Hypericaceae)
Opis :    Stabljika je uspravna i razgranata na vrhu, ovalna, sa dve izdužene pruge i gola. Listovi su sedeći, goli, jajasti, sa mnogo žlezda sa etarskim uljem u vidu prozirnih tačaka po površini. Cvetovi su grupisani u razgranate, široke, štitolike cvasti. Čašični listići su zašiljeni sa mnogo prozirnih ili crnih žlezdi, a krunični listići su zlatno-žuti. Raste u umerenom pojasu Evrope i Azije, po livadama, pašnjacima i u šumama. Proširen je i u severnoj Americi.
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen nadzemni deo biljke (Hyperici herba)
Hemijski sastav :    Herba kantariona sadrži antrahinonske derivate hipericin i pseudohipericin, floroglucinske derivate (hiperforin), flavonoide, biflavonoide, 8-9% tanina, etarsko ulje, ksantone, amino kiseline (GABA)
Upotreba :    Aktivni sastojci kantariona deluju antidepresivno (kao MAO inhibitori) pa se koristi u tretmanu lakših depresija, uzbuđenja, nervoze, nemira i tegoba u menopauzi. Pokazuje povoljno dejstvo u tretiranju viralnih i retroviralnih infekcija.
Takođe se koristi :    U narodnoj medicini kod upala, kao antiseptik, za skupljanje tkiva. Svež nadzemni deo kantariona koristi se za izradu kantarionovog ulja koje se koristi za zarastanje rana i zaceljenje opekotina i kod hemoroida.
Ograničenja u upotrebi :    Ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja.
Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima :    Hipericin može kod osetljivih osoba izazvati fotosenzibilizaciju, pa se ne preporučuje sunčanje tokom terapije prepratima kantariona.
Način pripreme i upotrebe čaja :     Jednu supenu kašiku herbe kantariona preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 15 minuta, procediti. Piti 3 puta dnevno po jednu šolju čaja pre obroka.