Maslina meni

Čaj od šipka rinfuz

Šifra proizvoda: 172
Zemlja porekla: Srbija
Robna marka: ROBA NA MERENJE
Cena po kilogramu
900,00 rsd

Opis proizvoda

Čaj od šipka rinfuz

Čaj od plodova šipka je ukusan prirodan napitak. Otklanja prolećni umor, malaksalost, bledilo i neradnu sposobnost. Povoljno utiče na sistem za varenje, a bogate količine voćnih kiselina deluju na bolje izlučivanje mokraće, bez ikakvih nadražaja bubrega. Savetuje se da se čaj od šipka pije za sprečavanje stvaranja kamenca ili peska. Takođe se kod upalnih bolesti bubrega ili bešike preporučuje upotreba čaja od šipka. Delovanjem na čišćenje krvi odvode se iz tela i sva mokraćno-kisela taloženja, tako da kod svih teškoća izazvanim gihtom i reumatizmom nastupa poboljšanje i ozdravljenje.Analiza materijala je pokazala da se u plodu šipka nalazi visoko vredan vitamin C. Osim toga, plod sadrži jabučnu, limunsku, jantarnu i fosfornu kiselinu, narandžasto obojeno eterično ulje, invertne šećere, vanilu, tragove lecitina, dekstrin, lignin, gvožđe i dr. Šipak je zdravo i lekovito prirodno sredstvo. Deluje osvežavajuće i nadoknađuje količine vitamina C u organizmu.
Šipak je bogat aktivnim sastojcima koji povoljno deluju na sluzokožu organa za varenje, tako da se preporučuje upotreba kod letnjih dečjih proliva. Prisutne voćne kiseline pospešuju izmokravanje, a usled sadržaja vitamina čaj se preporučuje kao vitaminski napitak i kao čaj za uživanje.

Aktivni sastojci: Plod šipka sadrži tanine, voćne kiseline, pektine, šećere, flavonoide, vitamine C, E, K, karotin i masno ulje u semenu.

Način pripreme čaja: Supenu kašiku šipka (Cynosbati fructus) preliti sa 300 grama hladne vode. Zagrejati i pustiti da ključa pet minuta. zatim, sud poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti, zasladiti po želji i piti kao čaj