Maslina meni

Šitake sušene 50g Lekovito

Šifra proizvoda: 0212
Zemlja porekla: Kina
Robna marka: MEDICAL HERBS
Cena po komadu
450,00 rsd

Opis proizvoda

Šitake sušene 50g

Tradicija gajenja gljive Šitake i njena upotreba u medicini potiče iz Kine i duga je više od dve hiljade godina.

Aktivni sastojci:

LENTANIN- beta 1,3 glukan je značajan zbog antitumornog delovanja.

ERITADENIN- derivat butanske kiseline, delovanje mu je registrovano kao antiholesterolemik, smanjuje količinu holesterola u krvi te preventira arteriosklerozu, infarkt i dr.

Šitake nazivaju ubicom raka. Prema tradicionalnoj kineskoj i japanskoj medicini ova gljiva smanjuje nivo masti u krvi i reguliše krvni pritisak te oporavlja bolesnu jetru i pankreas. Šitake snažno sprečavaju slepljivanje krvi ili agregaciju krvnih zrnaca.

Upotrebom Šitake gljive moguće je delotvorno ublažavati hronične bolesti srca i krvnih sudova i ubrzavati oporavak od njihovih akutnih komplikacija, zatim kod visokog pritiska (posebno kod teške i maligne hipertenzije), arterioskleroze, tromboze dubokih vena, plućne embolije, suve gangrene, koronarne skleroze, srčanog udara, ishemije, moždane kapi, arteriosklerozom uzrokovanih bolesti bubrega i oka i sl. kao i hiperlipidemije, žučnih kamenaca, gihta, arteriosklerozom i hipertenzijom uzrokovanih smetnji potencije i dr.

Pre upotrebe, gljive držati u vodi (može i u toploj) dok ne povrate volumen i mekoću. Može i više sati. 1kg svežih gljiva odgovara cc 150 gr sušenih, svega 250 kalorija.

Prema japanskom makrobiotičaru Mičio Kušiju, čaj se priprema na sledeći način:

Potopi se jedan šešir Šitake u dve šolje vode na jedan sat. Zatim se iseče i malo posoli, pa se kuva 20 minuta. Čaj se procedi i pije po pola kafene šoljice odjednom. Dršku ne treba odbaciti, nasečena se može dodati u jelo.