• Smanjuje nadutost, grčeve, gasove, olakšava probavu
  • Naučno dokazano ublažava simptome nervoznih creva ( iritabilnog kolona )
  • Pojačava stvaranje i lučenje žuči, pomaže pri varenju
  • Doprinosi rastvaranju kamena u žučnoj kesi
  • Uklanja neprijatan zadah
  • Sprečava mučninu i povraćanje, pogodno kod mučnine pri vožnji
  • Uklanja nakupljeni stres, podiže raspoloženje
  • Istovremeno razbuđuje i podiže koncentraciju, idealno za učenje
  • Olakšava disanje kod upala grla, bronhitisa, astme, upala sinusa
  • Rešava problem masne kose, uklanja perut
 Obavezni deo kućne apoteke

Miris eteričnog ulja peperminta osvežava, regeneriše, mentalno stimuliše. Lagan je i čist. Deluje antiseptično, osvežavajuće, analgetično. Povećava otpornost organizma, smiruje upale, snižava temperaturu. Pepermint je posebno efikasan u lečenju probavnih poremećaja. Ulje peperminta opušta mišiće digestivnog trakta, ublažava grčeve i oslobađa od gasova. Mentol iz peperminta pomaže pri varenju stimulišući protok probavnih sokova i žuči. Takođe, mentol iz ulja peperminta pomaže u rastvaranju kamenja u žučnoj kesi. Utrljavanjem u kožu, eterično ulje peperminta ublažava bolove, te se koristi protiv bolova u mišićima, uboda insekata i svraba. Mentol stimuliše nerve koji su receptori za hladnoću (izaziva osećaj hlađenja) i istovremeno umiruje one koji se vezuju za doživljaj bola. U slučaju prehlade, smanjuje upalu nosnih kanala, a udisanje mentola peperminta omogućava lakše disanje. Koristi se za prehlade, kašalj, upale usta, grla i sinusa, bronhitis i respiratorne infekcije. Ulje od peperminta je jedan od najboljih prirodnih lekova protiv glavobolje. Nekoliko kapi ulja utrljajte u čelo, potilljak i slepoočnice. Bol bi trebao nestati već nakon petnaest minuta.

Ulje peperminta za Sindrom iritabilnog kolona

Ulje peperminta ima značajnu ulogu u simptomatskom lečenju sindroma nervoznih creva. Zahvaljujući visokom procentu mentola, deluje veoma efikasno kod nadutosti, grčeva creva, gasova, loše probave. Pepermint opušta glatke mišiće creva i ublažava stomačne grčeve kod sindroma iritabilnog kolona. Malo se zna o lečenju ove bolesti. Krajem 2008. godine istraživanja su pokazala da od svih standardnih tretmana, najbolje rezultate pokazalo je tretiranje uljem od čiste mente. Članak u ” British Medical Journal ” ukazuje na to da lekovi za lečenje sindroma iritabilnog kolona imaju malo efekta, a dijeta bogata vlaknima ima rezultata kod samo jednog od šest pacijenata. Nasuprot tome, ulje peperminta daje zavidne rezultate i pomoglo je kod jedne od dve ili tri osobe.

Uputstvo za unutrašnju upotrebu: 1-4 kapi tri puta na dan. Ulje se mora razrediti u kašičici jestivog ulja ili meda. Ako se koristi med i pepermint, takva mešavina se može dodati u čaj. Piti posle obroka. Početna doza je 3x1 kap, pa se nasvaka 3 dana povećava doza. Uobičajna dnevna doza je 3x3 kapi. Maksimalna doza od 3x4 kapi koristi se samo za teške slučajeve iritabilnog kolona.