Maslina meni

Sushi Nori alge 10 listova, 26g MIYAKO

Šifra proizvoda: 0674
Zemlja porekla: japan
Robna marka: MIYAKO
Cena po komadu
590,00 rsd

Opis proizvoda

Sushi Nori alge , 26g MIYAKO

Nori alge su verovatno napoznatija vrsta algi na svetu. Svoju popularnost duguju ugodnom, slatkastom ukusu kao i cenjenosti sušija, jer se upravo listovima nori algi listovi omotavaju suši loptice od pirinča, povrća ili ribe. Nori se ubrajaju u porodicu crvenih algi i jedne su od malobrojnih morskih algi koje se i uzgajaju.

 

SVOJSTVA

Najvažnija osobina alge nori je obilje vitamina A, čak 2-4 puta više nego što ga ima ista količina šargarepe. Nori alga ima i izuzetno visoki sadržaj kvalitetnih belančevina (dvaput više od iste količine goveđeg odreska). Nori alge su bogate vitaminima B i C, kacijumom i gvožđem, nijacinom (vitamin B3), kao i cijanokobalaminom (vitamin B12) koji pomaže funkciju nervnog sistema i snižava nivo holesterola. Nori alga sadrži i ulja koja sprečavaju zakrčenja arterija i taurin (aminokiselinu koja smanjuje krvni pritisak). Nori pomaže i u lečenju bolesti beri-beri.

SASTOJCI
Alge nori 100 %.

 

NUTRITIVNE VREDNOSTI NA 100G

Energetska Vrednost Kcal    249
Energetska Vrednost KJ      1032
Masti      2,5
-zasićene masne kiseline     1,1
Ugljeni hidrati     3,4
Šećeri <      0,5 g
Vakna --
Proteini       30g
 
 

NAČIN PRIPREME

Listove nori alge pre kuvanja ne treba prati i namakati. Kako bi se povećala njihova probavljivost ipak je neophodno blago ih termički obraditi: uglavnom se tostiraju tako što se svetla strana drži oko 15 cm iznad lagane plinske vatre, ili se peku u pećnici na 150 stepeni (20-30 minuta uz stalno okretanje).
Nori alge se upotrebljavaju kao dodatak u pripremi supa, salata, prženog pirinča i naravno sušija.
Vrlo su ukusne i samo tostirane. Dovoljno je narezati ih na tanke vrpce.

Uputstvo za čuvanje i upotrebu: Čuvati na suvom mestu na sobnoj temperaturi.

 

Dodatne informacije: Ovaj proizvod je prirodno veoma bogat jodom. Dnevna količina joda do 0,2 mg je zdrava i poželjna za prosečnu odraslu osobu. Veće količine mogu biti štetne po zdravlje (npr. za osobe sa hroničnim nedostatkom joda). Zato konzumirajte najviše 4 g (cca. 1,5 listova) morskih algi dnevno.