Maslina meni

Pčelarstvo prof. dr. Jovan Kulinčević

Šifra proizvoda: 4819
Zemlja porekla: Srbija
Robna marka: ARUNA
Cena po komadu
1.295,00 rsd

Proizvod nije na lageru

Opis proizvoda

Knjiga Pčelarstvo namenjena je širokom krugu čitalaca - od početnika preko iskusnih pčelara pa do studenata i stručnjaka iz oblasti pčelarstva.

Za razliku od predhodna tri izdanja, ovo je prošireno novim sadržajma i saznanjima iz pčelarske prakse i nauke. Savremeno pčelarstvo predstavlja integralni deo poljoprivrede i neposredno utiče na prinose u toj važnoj grani putem ukrštenog oprašivanja različitih biljaka. Proizvodnja zdrave hrane od koje zavisi opstanak ljudi na zemlji usko je povezana sa direktnim proizvodima pčelarske privrede kao što med i drugi pčelinji proizvodi. 

Da bi se bavio pčelarstvom, neophodno mu je da raspolaže što potpunijim znanjem, jer su uslovi za gajenje medonosnih pčela sve teži zbog većih promena u životnoj sredini koje su u velikoj meri negativne po tog, za čoveka, najkorisnijeg insekta. 

Izvod iz sadržaja 

I Biologija medonosnih pčela 
Mesto pčela u životinjskom svetu 
Današnja rasprostranjenost zapadne medonosne pčele 
Rase medonosnih pčela 
Sastav pčelinjeg drustva 
Matica 
Trutovi 
Pčele radilice 
Pčelinje gnezdo 
Razvojni stadijumi 
Dužina života medonosnih pčela 
Ponašanje medonosnih pčela 
Genetičke razlike u ponašanju medonosnih pčela 
Podela rada u čelinjem društvu 
Dresiranje pčela 
Održavanje toplote 
Transmisija hrane 
Orijentisanje 
Higijensko ponašanje pčela 
Uloga feromona u pčelinjem drustvu 
Odbrambene aktivnosti pčelinjeg drustva 

TEHNOLOGIJA PČELARENJA 
Kako započeti s pčelarenjem 
Kako vrštiti pregled pčelinjih društava? 
Ishrana odraslih pčela medom 
Uloga polena i belančevina 
Šećerni sirupi i pogače 
Zamene i dodaci polena 
Kako sprečiti grabež? 
Prerada nektara i polena u hranu za pčele 
Sakupljanje nektara i polena 
Voda i minerali u životu medonosne pčele 
Kako pronaći maticu u košnici? 
Kako oceniti vrednost matice? 
Kako dodati maticu 

KOŠNICE, OPREMA I PČELINJACI 
Izbor košnice i pitanje standarda 
Langstrot - blatova košnica 
Alberti - znidersićeva košnica 
Poloska 
Pomocne košnice i nukleusi 
Pčelarski alat i oprema 
Satne osnove u modernom pšelarstvu 
Izbor mesta za pšelinjak 
Raspored košnica na pčelinjaku 
Postolje za košnice 
Veličina pčelinjaka 
Premestanje košnica na kraća i duža rastojanja 
Pčelinjaci na vozilima 
Pčelarske građevine 
KRATAK PREGLED RADOVA NA PČELINJAKU PO MESECIMA 
ORGANIZACIJA PROIZVODNJE MEDA NA VEĆIM PČELINJACIMA 
SELEKCIJA PČELA I PROIZVODNJA MATICA 
TEHNOLOGIJA ODGAJIVANJA MATICA 
PČELINJI PROIZVODI 
Kako nastaje med 
Dobijanje meda iz košnice 
Vrste meda prema poreklu 
Fizička svojstva meda 
Hemijski sastav meda 
Kristalizacija i falsifikovanje meda 
Fermentacija meda 
Kvalitet meda u prodaji 
Prednosti i zaštita domaćeg meda 
Med kao prirodna hrana 
Upotreba meda radi suzbijanja raznih oboljenja 
Kako se upotrebljava med 
Proizvodnja i trzište meda 
Svetska poizvodnja i tržiste meda 
Sečen med u saću 
Proizvodnja fino kristalisanog meda ili mednog krema 
Polen 
Sastav i osobine 
Proizvodnja polena 
Čuvanje polena 
Potencijalne vrednosti polena 
Pčelinji vosak 
Hemijske i fizičke osobine 
Proizvodnja i prerada voska 
Upotreba pčelinjeg voska 
Priprema pčelinjeg voska za izlozbe 
Matični mleč
Hemijski sastav i osobine 
Proizvodnja i čuvanje 
Propolis 
Hemijski sastav i fizičke osobine 
Proizvodnja propolisa 
Upotreba propolisa 
Pčelinji otrov 
Hemijski sastav i osobine 
Proizvodnja i prerada 
Upotreba i potencijalne mogucnosti korišćenja 
ORGANSKA PROIZVODNJA U PČELARSTVU 
SUZBIJANJE BOLESTI, PARAZITA I ŠTETOCINA 
Nema primene antibiotika 
Uklanjanje rutovskog legla 
Kiseline i eterična ulja za varou 
Pčele tolerantne na bolesti i parazite 
Čuvanje rezervnog saća 
Dezinfekcija košnica i opreme 
Izolacija obolelih društava 
PČELINJI PROIZVODI 
KONTROLA 
KONVENCIONALNO PČELARENJE 
PČELINJI PROIZVODI 
Dobijanje meda iz plodisnih okvira 
Zagađivanje voska, meda i dr. 
Dekristalizacija zagrevanjem 
Netačno deklarisanje 
PČELINJA PAŠA 
PČELE I ŽIVOTNA SREDINA 
PČELINJE BOLESTI, TERAPIJA I PREVENTIVA 
PRESTRUKTURIRANJE PČELARSTVA SADA I U BLISKOJ BUDUĆNOSTI 
UPOTREBA MEDA I DRUGIH PČELINJIH PROIZVODA U KOZMETICI