SEME LANA konzumno organik
(Eng: brown linseeds, lat: linum usitatissimum)
Semenke lana odlikuju se visokim sadržajem omega-3 i omega-6 masnih kiselina, što ih čini veoma korisnim za regulisanje holesterola u krvi i dijabetesa. Tu su i lignani koji imaju antioksidantska i estrogena svojstva, a lan sadrži od 75-80 puta više ovih komponenti od bilo koje druge namirnice. Laneno seme je izuzetno bogato vlaknima, upijajućim i neupijajućim, te se smatra jednom od najvažnijih namirnica za poboljšanje rada creva i varenje hrane i zato ga veoma često možemo naći kao sastojak u zdravim šejkovima i detoks tretmanima.
Sadrži vitamine A, E i B grupe, kao i lecitin, koji ima sposobnost da sam rastvara masti i snižava holesterol. Na kraju, laneno seme sadrži supstance koje imaju veoma pozitivan uticaj na zdravlje kože, otklanjaju bore, podmlađuju i usporavaju proces starenja. Svakodnevno korišćenje lanenog semena u ishrani obezbeđuje pravilan rad srca, krvnih sudova, mozga i očiju.
Recept za Vas - obrok na bazi lanenog semena: semenke organskog lana oprati i pomešati sa istom količinom susama, semenki bundeve golice, suncokreta, ovsenih pahuljica i suvog grožđa. Dobijenu smesu preliti jogurtom ili mlekom sa niskim procentom masti i ostaviti da omekša. Dodati cimeta, rogača, kokosovog brašna ili meda po ukusu.
Alergen info: Moguće je prisustvo glutena u tragovima.