Maslina meni

Naut - Leblebija 450g Bio Špajz

Šifra proizvoda: 489
Zemlja porekla: Srbija
Robna marka: BIO ŠPAJZ
Cena po komadu
500,00 rsd

Opis proizvoda

Naut - Leblebija 450g Bio Špajz

Naut ili slanutak (Cicer arietinum) ili leblebija (kada su semenke nauta pržene ili pečene) je mahunasta belančevinasta biljka koja predstavlja visokovrednu namirnicu.

 

SVOJSTVA

Seme nauta, slično je semenu soje ili sušenom zrnu graška, svetlosmeđe je boje, a koristi se kao varivo ili kao dodatak povrću za pripremanje vrlo ukusnih jela. Nedozrelo seme ljušti se iz mahuna i priprema kao mladi pasulj ili grašak.

U istočnim zemljama leblebiju melju u brašno i od njega peku izvrsna peciva, ili je u određenoj razmeri (10 - 20 odsto) mešaju s pšeničnim brašnom i peku poseban i vrlo tražen hleb. Najpopularniji orijentalni specijalitet od nauta su propržene semenke, leblebije, koje se grickaju kao kokice ili semenke bundeve i suncokreta. Pržen  i samleven naut odlična je zamena za kafu.

Biohemijski sastav leblebije sličan je ostalim mahunarkama. Osušeno zrno sadrži 17.4 - 23.3 odsto belančevina, 53.5 - 63.6 odsto ugljenih hidrata, 4.1 - 5.5 procenata biljnog ulja 3.3 - 5.5 odsto celuloze i 3.2 - 3.4 odsto mineralnih materija. Mlade mahune leblebije nisu preporučljive za jelo, jer vegetativna masa (stabljika, lišće, pa prema tome i mahuna) ima visok sadržaj jabučne i oksalne kiseline, što može izazvati ozbiljne poremećaje u organizmu.
Belančevine nauta mogu, slično soji, da zamene belančevine iz mesa, posebno kada se koriste zajedno sa pirinčom ili krompirom.
Naut ili slanutak je mahunarka koja se kada je skuvana, pečena ili drugačije obrađena zove leblebija.

 

NAČIN PRIMENE

Uživajte u svestranom ukusu naših leblebija, idealnih za salate, variva i grickalice. Isperite 1 šolju leblebija, potopite ih u vodu preko noći, a zatim kuvajte u svežoj vodi 1-2 sata dok ne omekšaju.

 

NUTRITIVNE VREDNOSTI NA 100G

Energetska vrednost (kj): 1479

Energetska vrednost (kcal): 351

Masti: 5.5 g

Zasićene masti: 0.8 g

Ugljeni hidrati: 47 g

Ugljeni hidrati (šećeri): 2.7 g

Vlakna: 13 g

Proteini: 22 g