Maslina meni

Organsko laneno seme Beyond 500g

Šifra proizvoda: 0825
Zemlja porekla: Kina
Robna marka: BEYOND
Cena po komadu
560,00 rsd

Opis proizvoda

Zašto je lan tako poseban ?

Lan se može smatrati za izvornu ''zdravu hranu'', pored lanenog ulja zaslužuje da se nađe među deset najzdravijih namirnica.

Lan je izuzetno bogat esencijalnom omega 3 masnom kiselinom.Tu masnu kiselinu naše telo ne može samo proizvesti , već je moramo uneti hranom. Ova kiselina,za razliku od drugih masnih kiselina je dosta retka u našoj hrani; a lan je namirnica koja daleko nadmašuje sve ostale po količini omega 3 masne kiseline koju sadrži. Omega 3 masne kiseline su važne za mnoge funkcije u našem telu: za pravilan rast i razvoj deteta, imaju zaštitnu ulogu protiv srčanog infarkta i moždanog udara,smanjuju sklonost infekcijama, jačaju imunitet, pružaju određenu zaštitu protiv autoimunih bolesti, smanjuju rizik za određene vrste raka. Nedostatak Omega 3 masnih kiselina je česta pojava koja za posledicu može imati umor, suvu kožu, ispucale nokte, tanku i ispucalu kosu, opstipaciju, bolove u zgolobovima, artritis, depresiju i hormonsku neravnotežu.

Seme lana sadrži još jedan veoma interesantan sastojak – lignane, čiji je jedan od najbogatijih prirodnih izvora.  Lignini su vrsta biljnih hormona - fitoestrogena, koji se pod uticajem bakterijske flore naših creva pretvaraju u moćne supstance slične ljudskom hormonu estrogenu. Lignani su se u istraživanjima pokazali korisnim za smanjenje rizika nastanka raka dojke, jajnika, materice, prostate i debelog creva.Lignani i ostali sastojci lanenog semena mogu da imaju antioksidantske karakteristike – odnosno mogu da smanje dejstvo aktivnosti slobodnih radikala koji uništavaju ćelije. Fitoestrogeni, u ovom slučaju lignani pomažu smanjenje simptoma PMS i neugodne simptome koji prate menopauzu.

Lan je izuzetno bogat i ligninom i rastvorljivim vlaknima koja su izuzetno meka te lako svarljiva. Namočite li lan u vodi vlakna lana stvaraju lepljivu sluz koja smanjuje rizik od dijabetesa i  bolesti srca i krvnih sudova. Pokazalo se da vlakna smanjuju razinu ukupnog holesterola i triglicerida u krvi.

Lan je neverovatan izvor folne kiseline (jedan od najboljih) i vitamina iz B grupe.

Lekovito delovanje:

Seme lana je višestruko korisno po naš organizam: nezamenljiv je izvor nezasićenih masnih kiselina, štiti od srčanih bolesti, pomaže u snižavanju holesterola i visokog pritiska. Preporučuje se kod angine pektoris, psorijaze, snižava rizik od raka dojke, debelog creva i prostate i stimuliše estrogen kod žena u menopauzi. Samo 40 g mlevenog semena lana svakodnevno može da smanji pojavu valunga za 50%, poboljša raspoloženje i smanji bolove u mišićima i zglobovima kod žena u menopauzi. Redovno korišćenje lanenog semene jača imunitet.

.Laneno seme sadrži veliku količinu sluzi koja je voma korisna, prvenstveno onima koji pate od opstipacije, odnosno zatvora.

 Način upotrebe:

Laneno seme ima prijatan ukus oraha. Ako laneno seme konzumirate celo, ono će uglavnom samo proći kroz creva, jer ima čvrstu opnu. Zato je preporučljivo da ga pre konzumacije sameljete, ili da ostavite da odstoji sat-dva u vodi dok ne nabubri i postane malo sluzavo. Sveže samlevene lanene semenke mogu se dodavati različitim jelima, umacima, salatama, supama od povrća, sarmama, pečenjima, žitaricama za doručak, jogurtu ili konzumirati pomešane sa medom...Kombinacija lana, ovsenih i ražanih pahuljica, pšeničnih klica i suvog voća je odlična kombinacija (ako imate problema sa probavom neka to budu suve šljive ili smokve). Kombinujte samleveno laneno seme sa pšeničnim brašnom za hleb, peciva i palačinke.

Napomena: Veoma je važno da kada koristite laneno seme pijete puno tečnosti, prvenstveno vode.

Može se koristiti i kao maska za lice, koži daje elastičnost i sjaj i upija višak masnoće.