Maslina meni

Pečene semenke bundeve 1kg

Šifra proizvoda: 338
Zemlja porekla: Srbija
Robna marka: ROBA NA MERENJE
Cena po kilogramu
900,00 rsd

Opis proizvoda

Semenke budeve osim što se koriste se kao zgodna zanimacija - grickalica, one su bogate i belančevinama i čine 31% od ukupnog sastava semenke. Veoma su hranljive i sadrže takve sastojke da se smatraju zdravom hranom. U svom sastavu sadrže mikroelement cink koji je naročito značajan za zdravlje muškaraca a svakako i za imunitet organizma. Semenke bundeve su pravi prirodni lekza prostatu. Pored toga sadrže i vitamin E koji je prirodni antioksidant. Semenke bundeve su i dobar izvor minerala fosfora, magnezijuma mangana, bakra i gvožđa. Polovina šake semenki zadovoljiće dnevne potrebe za amino kiselinama, a dobićemo i omega 3 masnu kiselinu koja je poznati čuvar zdravlja srca, vida i raspoloženja. Zahvaljujući vitaminima B grupe u svom sastavu smiriće  nervozu, a bogato je i prirodnim fitoestrogenima što je dobro za žene u postmenopauzi. 

Semenke bundeve pomažu i da se organizam očisti od glista i parazita, te su u tom smislu pravi prirodni čistač za organizam.

Semenke bundeve čudesan prirodni lek
u medicinske svrhe koriste se već hiljadama godina. Sjajan su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su telu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska. Ukoliko jedete semenke bundeve smanjićete verovatnoću od oboljenja kardiovaskularnog sistema.
Semenke bundeve su izvor proteina i triptofana
Same semenke bundeve su odličan izvor dijetalnih vlakana . Semenke su isto tako bogate proteinima, mineralima i korisnim vitaminima. Samo 100g semenki bundeve ima 30g proteina, čak 100% dnevnih potreba za gvožđem, oko 30% potreba za niacinom, selenom, cinkom.Semenke bundeve ne sadrže holesterol a sadrže triptofan koji je koristan u ishrani mozga i procesima transmisije unutar tkiva mozga.
Bogat su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka i vitamina K.
Odlične u borbi protiv raka
Istraživanje španskih naučnika je pokazalo da semenke bundeve sadrže jedinjenja koja se uspešno bore protiv ćelija raka. Naime, efikasne su u borbi protiv raznih vrsta raka i imaju antiupalno dejstvo.
Istraživanje nemačkih naučnika zaključuje da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu semenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Podjednako delotvornim su se pokazale i semenke suncokreta.
Zdravlje prostate
Ulje semenki bundeve se koristi za lečenje povećane prostate (hiperplazije). Ulje sadrži fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija.
Uvećanje prostate je problem oko polovine muškaraca iznad pedesete, seme bundeve tu itekako može pomoći.
Prema Dr Džejmsu Djuku iz Ministarstva poljoprivrede SAD, pregršt semenki bundeve svakog dana popularan je je narodni lek za ovaj poremećaj u mnogim delovima sveta To ima i naučnu osnovu. Semenke bundeve su bogate aminokiselinama alaninom i glicinom i glutaminskom kiselinom. U jednoj studiji na 45 muškaraca, ove aminokiseline u čistom obliku smanjivale su glavne simptome uvećane prostate. Na primer, smanjivale su ili potpuno isključivale potrebu noćnog mokrenja za 95%, hitnost mokrenja za 81% i učestalo mokrenje za 73%.
Ublažavaju simptome menopauze
Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, semenke bundeve su odličan izbor. Semenke regulišu napade vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promena raspoloženja. Naučnici su dokazali da semenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulišu krvni pritisak.
Smanjuju holesterol
Istraživanja su pokazala da semenke bundeve nivo lošeg holesterola mogu da smanje za 13%, a nivo ukupnog holesterola za 10%. Takođe će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.
Štite od dijabetesa
Semenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Naučnici su ustanovili da su efikasne u regulisanju nivoa šećera u krvi i povećanju osetljivosti tela na insulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju semenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.
Dobre za mršavljenje
Bogat su izvor vlakana i proteina, materija koje su ključne u gubitku kilograma. Samo 30g semenki bundeve ima oko 5g proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, konzumirajte ih umereno jer šoljica semenki sadrži oko 285 kalorija.
Popravljaju raspoloženje
Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da semenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje nivoa stresa i anksioznosti. Jednim istraživanjem se pokazalo da povećavaju želju za seksom.
Olakšavaju artritis
Naučnici su ustanovili da semenke bundeve imaju antiupalno dejstvo koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30g semenki bundeve kako biste olakšali simptome artritisa.
Sprečavaju nastanak osteoporoze
Osobe kojima u telu nedostaje cinka treba da razmisle od tome da počnu da grickaju semenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju.
Samo 1/4 šoljice semenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne vrednosti cinka,