Maslina meni

Suncokret sirovi 1kg

Šifra proizvoda: 336
Zemlja porekla: Moldavija
Robna marka: ROBA NA MERENJE
Cena po kilogramu
200,00 rsd

Opis proizvoda

Suncokretovo seme sadrži sve esencijalne aminokiseline u znatnoj količini. Od masnoća koje se nalaze u suncokretovom semenu, 50% ih je mnogostruko nezasićenih, od kojih najveći procenat otpada na esencijalnu linolensku masnu kiselinu kao važnog preteču omega 6 masnih kiselina, za koje je poznato da snižava nivo holesterola u krvi. Oleinska kiselina je, kao važna jednostruko nezasićena masna kiselina, također zastupljena u znatnom procentu.

Suncokretovo seme sadrži veću količinu vitamina E (50 mg/100gr), što je veoma važno zbog mnogostruko nezasićenih masnih kiselina, koje uz ovaj vitamin, koji je antioksidans, neće stvarati kancerogene slobodne radikale. Upravo zbog toga je najbolje upotrebljavati neophodne masnoće direktno iz semenke. Suncokretove semenke su veoma dobar izvor i raznih minerala, Ca, P, Mg, Na, K i Fe, kao i vitamina, naročito B kompleksa i vitamina A. Sve to zajedno s obiljem vitamina E čine ga izvrsnom namirnicom koju bi trebalo redovno koristiti.

Šaka suncokretovih semenki odlično smiruje glad, ali i nudi pregršt korisnih sastojaka. Osušene i pržene semenke bogate su belančevinama gotovo koliko i meso, te se često koriste u pripremanju raznih jela.

Redovni unos suncokretovih semenki vlaži suvu i dehidriranu kožu, a može biti od koristi i kod ekcema.

Za povećanje broja spermatozoida najbolji je L-arginin kojeg prilično sadrži seme suncokreta, pa se preporučuje konzumiranje 60 g semenki suncokreta dnevno, nekoliko meseci.

Način upotrebe:

Omiljene su grickalice i učestali dodatak hlebu, mogu biti odličan dodatak žitaricama, jogurtu ili salati od tune ili piletine. Obična pečena jaja će dobiti poseban ukus ako im se dodaju semenke suncokreta. Propržene i samlevene semenke upotpuniće i razna variva i soseve.

Redovna upotreba suncokreta potpomaže održavanju zdravlja srca i krvnih sudova.