Kokosov puter 170g Hyperic
Kokosov puter je neobičan zbog svoje konzistencije. U zavisnosti od temperature i vlažnosti vazduha – može biti mekan, tečan, čak i tvrd kao kamen. Takođe se često na površini izdvaja ulje. Sve ovo se dešava jer je potpuno prirodan proizvod, bez veštačkih dodataka. Poželjno je izmešati ga s’ vremena na vreme. Da bi se pokazao u svom punom sjaju, nekada ga je potrebno zagrejati i izmešati da bi se lakše koristio. To se može uraditi u toploj rerni, mikrotalasnoj peći, toploj vodi... Ulje iz putera postaje tečno na temperaturi većoj od 25 stepeni celzijusa, dovoljno je samo blago zagrevanje. Na taj način se, takođe, čuvaju sva dobro poznata blagotvorna svojstva kokosa. Kokosovo ulje je odavno poznato po svojoj lekovitosti i najveći je sastavni deo putera. Kao i druga biljna ulja je zapaljivo, tako da treba biti obazriv prilikom zagrevanja. U mikrotalasnoj pećnici ga ne treba držati duže od desetak – maksimum 15 sekundi. Ako puter zagrevate u originalnoj staklenoj ambalaži, obavezno skinite metalni poklopac. Ovo je naročito bitno kada koristite mikrotalasnu peć.
Kokosov puter nije potrebno čuvati u frižideru. Potpuno je stabilan na sobnoj temperaturi ako nije izložen direktnoj sunčevoj svetlosti.
SAVETI ZA UPOTREBU KOKOSOVOG PUTERA:
Najjednostavnija upotreba kokos putera je jesti ga kašičicom iz tegle!
Ljubitelji kokosa mogu takodje uživati tako što će ga jednostavno mazati na hleb i kombinovati sa omiljenim džemom, medom, tahinijem, mazati ga na palačinke, koristiti kao preliv za voćne salate.
Odličan je dodatak za testa, nezamenjiv je sastojak u istocnjačkim kuhinjama, često se dodaje u kari ili supe. Predivan je namaz za pečenu piletinu. Pomešan sa semenom maka dobijamo ukusnu poslasticu za koju neki tvrde da poboljšava san. Može se dodavati u muslije, ovsenu kašu, prelivati po kokicama. Umesto mleka se može dodati u kafu, šejkove, vruć kakao.