Premium univerzal mix brašno registrovano je na listi lekova Ministarstva zdravlja Srbije.
Prirodno bez glutena.
Ova smeša se može koristiti za spremanje različitih vrsta bezglutenskih hlebova, peciva i kolača. Same proizvode karakterišu sve nutritivne vrednosti prosa kao žitarice, heljde, pirinča i kukuruznog skroba. Kururuzni skrob predstavlja važan izvor energije. Kombinacijom kukuruza s ostalim namirnicama bogatima visoko vrednim belančevinama dobijaju se proizvodi visoke prehrambene vrednosti i prihvatljivosti. Kako u kukuruzu ima najviše skroba (73 odsto), odličan je nemasni izvor energije (100 g daje oko 360 kcal). Sadrži i dosta proteina (8-11 odsto), vitamina E i B kompleksa, provitamina A, vlakana, minerala (fosfora, kalijuma i magnezijuma).
Sastojci:Pirinčano brašno, brašno od prosa, kukuruzni skrob, kukuruzno brašno, krompirov skrob, brašno guar pasulja, zgušnjivač (ksantan guma).
100g proizvoda sadrži: | Ref. unos* | |
Energetska vrednost | 1586 kJ (377,825 kcal) | 18,9% |
Proteini | 8,2 g | 16,4% |
Ugljeni hidrati | 77 g | 29,6% |
od toga šećeri | 0,32 g | 0,35% |
Vlakna: | 4,9 g | 16,33% |
Masti | 3,16 g | 4,5 % |
– zasićene masne kiseline | 0,56 g | 2,8 % |
– trans masne kiseline | 0 g | 0% |
Holesterol | 0 g | 0% |
So | 0,05 g | 0,83% |
Referentni unos* – referentni unos energije i hranljivih sastojaka izražen u procentima
RECEPT ZA HLEB
Potrebni sastojci: 20g kvasca, kašičica šećera, kašičica soli, 20ml ulja, 300ml mlake vode.
Priprema: 300g smeše sjediniti sa usitnjenim kvascem, dodati so i šećer, zatim ulje. Postepeno dodavati mlaku vodu i mutiti mikserom, dok testo ne bude penasto. Potom, dobijeno testo, izliti u predhodno premazan kalup ili tepsiju sa dubljim ivicama i ostaviti da odstoji na toplom 40 min da naraste. Hleb peći u zagrejanoj rerni na 230 stepeni, oko 30min, dok se ne dobije korica svetlo braon boje.