Maslina meni

Matcha zeleni čaj u prahu Okami 30 g

Šifra proizvoda: 3490
Zemlja porekla: Japan
Robna marka: OKAMI MATCHA
Cena po komadu
1.720,00 rsd

Opis proizvoda

Matcha (mača) je izrazito cenjena vrsta zelenog čaja koja se dobiva parenjem i sušenjem. Metoda obrade listića potiče iz dinastije Sung (960. – 1278.) kada se prah tučenjem pretvarao u tzv. Penu žada. Danas listići se beru četri nedelje pre prve berbe dok je grmlje čaja još prekriveno da se spreči dodir lišća sa svetlošću. Lišće je zbog toga malo i tamno zelene boje. Nakon berbe slede postupci parenja te sušenja listića i na kraju lističi se drobe u kamenom mlinu. Danas se u Japanu koristi za Cha No Yu, čajnu ceremoniju te ga koriste budistički sveštenici prilikom meditacija.

Čaj je izuzetno bogat antioksidantima (katehin), vitaminima A, B, C i E, i karotinom zato jer se pri pijenju čaja pije i prah čaja te se po tome ovaj čaj razlikuje od ostalih zelenih čajeva. Ispitivanja su pokazala da ima daleko više antioksidanta od bilo kojeg povrća ili voća, da poboljšava metabolizam i sagorevanje kalorija, da opušta i relaksira, poboljšava raspoloženje i koncentraciju, pomaže organizmu u borbi protiv virusa i bakterija, bogat je vitaminom C, selenom, cinkom i magnezijumom, vlaknima, smanjuje holesterol i šećer u krvi i ne povećava razinu insulina. Svojstva Katehina EGCg (epigallocatechin gallate) pružaju delotvornu odbranu i od melanoma. EGCg i drugi katehini u njemu poništavaju učinak slobodnih radikala koji mogu dovesti do oštećenja ćelija i DNA.

Osim kao čajni pripravak, Matcha zeleni čaj u prahu se može koristiti i kao dodatak jelima, kolačima i kao super delotvorna maska za lice protiv starenja kože.