Maslina meni

Organski guarana prah DTC 100g

Šifra proizvoda: 3884
Zemlja porekla: Brazil
Robna marka: DTC
Cena po komadu
1.150,00 rsd

Proizvod nije na lageru

Opis proizvoda

Guarana je biljka puzavica koja raste na području Venecuele i severnog Brazila, a ponekad se naziva i brazilski kakao.

Plod guarane je otprilike veličine zrna kafe i ima narandžasto-crvenu kožu. Kada sazri i otvori se, obično se vidi crno zrno okruženo belim slojem, pa je vizuelni efekat prilično upečatljiv jer liči na oko.

Među lokalnim stanovnicima postoji mit o guarani koji povezuju sa specifičnim izgledom ploda. Jedan od mitova govori o tome kako je zli duh Jurupari namamio mladog dečaka seljana u džunglu i ubio ga iz ljubomore. Pošto su porodica i seljani mnogo tugovali za dečakom, veliki indijanski Bog Tupã je odlučio da ih uteši, pa im je savetovao da zasade dečakove oči u džungli i da će iz njih izrasti čudesna biljka koja će im izlečiti puno bolesti i biti im od velike koristi. Pošto su ga poslušali, biljku su nazvali guarana, što na njihovom jeziku znači „voće kao ljudske oči“.

Brazilski domoroci i danas koriste prah guarane kao lek i konzumiraju ga u malim dozama od detinjstva, zajedno sa majčinim mlekom, te je ona sastavni deo njihove prehrane. Svoju dugovečnost povezuju sa guaranom, koju nazivaju "eliksirom dugog života". Guarana se smatra jednom od najkorisnijih biljaka u amazonskoj džungli.

Efikasnost guarane potiče iz činjenice da njene semenke sadrže značajnu količinu kofeina – oko dva puta više nego u kafi. Bila je izuzetno korisna brazilskim plemenima jer ih je činila sposobnim da izdrže na dugim i fizički zahtevnim izletima kroz džunglu. Zbog visokog sadržaja kofeina, guarana deluje kao prirodni stimulans. Tvrdi se da ima dugotrajniji učinak od čaja ili kafe, što može biti u vezi sa interakcijom njenog kofeina sa drugim supstancama prisutnim u biljci, npr. tanin. Kofein iz guarane se oslobađa znatno sporije što takođe produžava njegovo stimulirajuće delovanje u odnosu na druge kofeinske napitke.

Sastav: 100% organski guarana prah

Neželjena dejstva povezana sa preteranom upotrebom uključuju nesanicu i povišen krvni pritisak.

Nije preporučljivo za decu, trudnice i dojilje.

Nutritivne vrednosti na 100g:

Energetska vrednost: 322 kcal/1350 kJ

Ukupne masti: 2,9g
- od kojih zasićene masti: 0,5g

Ukupni ugljeni hidrati: 47g
- od kojih šećeri : 2,2g

Vlakna: 26,5g

Protein: 13,8g

So: < 0,1g