Organski reishi u prahu 100 g DTC
Opis Proizvoda
Reishi je japanski naziv za gljivu gandorema lucidum, koja ima bogatu istorijsku upotrebu u azijskoj tradicionalnoj medicini. U Kini, gde se koristi preko 4000 godina, zovu je Ling Ći (Ling Zhi- u prevodu znači „Božanstvena gljiva dugovečnosti“). U Srbiji ipak najpoznatija po svom japanskom imenu – Reishi.
Verovalo se da korišćenje njenog tonika produžava život, usporava starenje i podiže či, životnu energiju koja duhovno, emotivno, mentalno i fizičko zdravlje održava u balansu.
U Kini i Japanu, kao simbol srećnog i dugovečnog života ona je naslikana na puno crteža, ćilima, kao i na kineskom porcelanu. Od nje su se pripremali čajevi, tinkture i različiti lekoviti preparati.
U prirodnim uslovima, gljiva se retko viđa. Stoga su je dugo vremena mogle kupiti samo vrlo bogate porodice. Sada se reishi uspešno uzgaja na posebnim farmama i svako je može kupiti.
Raste na mrtvim i umirućim stablima hrasta, bresta i javora, šljive, nekada priljubljena uz panjeve ili vezana za korene drveća, zbog čega je u narodu poznata i kao hrastova sjajnica (ganos – sjajan; lucidum – isijavati).
Plodonosno telo je tvrde i drvenaste strukture, a sastoji se od šešira i bočno vezane drške. Šešir je sjajan, prečnika 2-30 cm, u početku nepravilan, a kasnije lepezastog oblika. Boja potpuno zrele gljive može biti različitih nijansi narandžaste, crvene ili braon.
Kada treba biti oprezan?
Iako se smatra bezbednom za konzumiranje, nije dovoljno ispitana i za sada se primena reishii gljive ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja. Nije preporučljiva kod niskog krvnog pritiska, nekih krvnih poremećaja, ali i dve nedelje pred operativne zahvate, jer može dovesti do krvarenja. Takođe, savetuje se da izbegnete primenu pomenute gljive ukoliko ste na terapiji lekovima za visok krvni pritisak, jer može doći do interakcija. Isto važi i za lekove koji utiču na koagulaciju krvi, kao što su varfarin, heparin, ali i aspirin i klopidogrel.
Sastav: 100% organska reishi gljiva u prahu
Nutritivne vrednosti na 100g:
Energetske vrednosti: 1425kJ(339 kcal )
Ukupne masti: 5g
>Od kojih zasićene: 1g
Trans masti: 0g
Holestrol: 0g
Ugljeni hidrati: 40g
Šećeri: 2g
Proteini: 25g
Natrium: 0,002g
Kalcium: 0,001g
Lekovita dejstva reishi gljive
Raznolikost enzima u ovim pečurkama čine da reiši postaje poput minijaturne farmaceutske fabrike koja proizvodi na stotine medicinski interaktivnih jedinjenja. Naučnici su uspeli da izoluju oko 400 različitih bioaktivnih jedinjena ove gljive (triterpenoidi, nukleotidi, polisaharidi, steroidi, steroli, fenoli, masne kiseline, aminokiseline, mikrolementi…). Triterpenoidna ganodermička kiselina je jedna od najproučavanijih komponenti reiši gljive jer su u njoj pronađeni različiti tipovi ovih kiselina koje ispoljavaju razna terapeutska svojstva.
Za reiši se kaze da je antialergen, antioksidans, analgetik, antifungalik, antiinflamatornik, antitumor, antivirus, antiparazit, antidijabetik, imunomodulator, hepatoprotektiv, hipotenziv i hipertenziv, bubrežni i nervni tonik i seksualni potentor.
izdvajamo neke od zdravstvenih prednosti:
Ojačava imuni sistem
Tvrdnja da reishi pečurke promovišu dugoročno zdravlje može biti posledica njihovog uticaja na naša bela krvna zrnca – ćelije koje teku kroz krvotok da bi se borile protiv virusa, bakterija i drugih patogena, štiteći telo od bolesti. Studije pokazuju da reiši pečurke mogu povećati broj belih krvnih zrnaca u vašem telu i poboljšati njihovu funkciju.
Antikancerogeno dejstvo
Reishi pečurke sadrže beta-glukane, složene šećere koji mogu usporiti ili zaustaviti rast tumora. Dok je potrebno više istraživanja na ljudima, laboratorijske studije pokazuju da reishi pečurke takođe stimulišu vrstu belih krvnih zrnaca zvanih „prirodne ćelije ubice“ koje ciljaju na abnormalne – uključujući kancerogene ćelije.
Smanjuje umor
Hronični umor je stanje u kojem se umor ne oslobađa dovoljnim odmorom. Uzroci stalnog umora nisu potpuno poznati, ali stručnjaci smatraju da bi mogli biti izazvani kombinacijom faktora kao što su infekcije, problemi sa imunološkim sistemom, hormonska neravnoteža i stres.
Studije pokazuju da reishi pečurke mogu smanjiti ozbiljnost hroničnog umora. Ovaj efekat može biti posledica sposobnosti pečuraka da jačaju imuni sistem i bore se protiv oštećenja slobodnih radikala. Reishi pečurke takođe mogu pomoći u regulisanju nivoa testosterona u telu, što promoviše dobar nivo energije.
Bori se protiv alergija i astme
Reishi gljiva sadrži aktivne sastojke poput triterpena, vrste ganoderične kiseline koja pomaže u smanjenju alergija i histaminskih reakcija povezanih sa astmom.
Ovo je jedan od razloga zašto se ona koristi kao prirodni lek za astmu. Triterpeni takođe štite telo od virusnih, mikrobnih i gljivičnih infekcija.
Pomažu kod stresa i depresije
Reishi pečurke spadaju u adaptogene biljke, biljke koje pomažu telu u borbi protiv stresa.
Štaviše, nova studija koju je sprovela grupa istraživača sa Penn State College of Medicine uzela je podatke iz Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani, prikupljene od više od 24.000 odraslih Amerikanaca u periodu od 2005. do 2016. Godine. Istraživači su otkrili da su učesnici koji su prijavili da jedu umerene do visoke količine pečuraka imali manje šanse za depresiju u poređenju sa onima koji su jeli male količine pečuraka ili ih uopšte nisu jeli. Nalazi su potvrdili njihovu hipotezu da ljudi koji jedu pečurke imaju manji rizik od depresije, zbog visokog nivoa vitamina B-12, antioksidanata i antiinflamatornih komponenti.
„Pečurke su najveći izvor u ishrani aminokiseline ergotioneina — antiinflamatornog sredstva koje ljudi ne mogu sintetizovati“, rekao je vodeći istraživač Djibril Ba. Upala je povezana sa depresijom, kao i nizom drugih hroničnih bolesti. Nadovezujući se na ranija mala klinička ispitivanja koja su pokazala smanjenje depresije i anksioznosti među redovnim konzumentima pečuraka. Istraživanje je veoma obećavajuće za one koji traže nutritivna rešenja za prevenciju i lečenje poremećaja raspoloženja.
Reishi pečurke sadrže jedinjenja koja snižavaju holesterol
I triterpeni i beta glukani mogu smanjiti ukupan holesterol i LDL – koji se obično naziva „loš holesterol“.
Može poboljšati funkciju jetre
Utvrđeno je da spore reishi gljiva podstiču regeneraciju ćelija jetre kod miševa, poboljšavajući sposobnost organa da izbaci toksine iz tela. Zdrava jetra je takođe važna za podršku drugim zdravstvenim prednostima koje su gore pomenute, uključujući upravljanje šećerom u krvi i alergijama.
One su bogate antioksidansima
Uprkos činjenici da je njihov drugi nadimak „pečurka besmrtnosti“, reishi pečurke neće zapravo učiniti da živite zauvek, ali one poseduju antioksidativna svojstva koja mogu da smanje rizik od bolesti i preranog starenja.
Način upotrebe: Preporučuje se uzimanje pola kašičice praha gljive 1-2 puta dnevno, razmućeno u toploj vodi uz limunov sok ili neki drugi izvor C vitamina. Ukoliko je napitak previše gorak, može se zasladiti medom, nikako ne dodavati rafinisani šećer.
*Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja neophodno je posavetovati se sa svojim lekarom.