Maslina meni

Makadamija orah rinfuz 1kg

Šifra proizvoda: 958
Zemlja porekla: Gvatemala
Robna marka: ROBA NA MERENJE
Cena po kilogramu
4.410,00 rsd

Proizvod nije na lageru

Opis proizvoda

Makadamija ili australijski orah plod istoimenog drveta (Macadamia integrifolia) koji raste u severnoj Australiji, srednjoj i južnoj Americi i južnim delovima Afrike. Može dostići i do 15m visine, a plodove počinje da daje nakon sedme godine. Postoji više vrsta divljeg australijskog oraha, ali se u ishrani najčešće koriste dve vrste. U ljusci se nalazi beli plod glatke površine i slatkog ukusa sličnog lešniku.
Sastav: 100% sirov makadamija orah
Makadamija orah ima visoku energetsku vrednost, zapravo najvišu među koštunjavim voćem, i to 718kcal u 100g namirnice. Osim što je dobar izvor energije, ovaj orah je odličan izvor i mnogih hranljivih i zaštitnih materija.
Odličan je izvor mononezasićenih masti kao onih što se nalaze u maslinovom ulju, pa je dobar za regulisanje nivoa holesterola u krvi i za zdravlje srca. 
Masti iz makadamija oraha koriste se za izradu kozmetičkih sredstava. Takve masti čovekova koža lako upija i one doprinose njenoj mekoći, uz to hrane je i povećavaju njenu vlažnost..
Proteini su vrlo važni za zdravlje mišića, kose, kože i noktiju, a ovaj orah izvrstan je izvor proteina.
Makadamija orah sadrže malo ugljenih hidrata, ali zbog skroba koji sadrži, odlična je zamena za brašno u dijetoterapiji alergije na gluten.Ovaj orah bogat je i biljnim vlaknima, koja pomažu u regulaciji sistema za varenje.

Od minerala, makadamija orah sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, mangan i cink, a odličan je izvor i selena kog sadrži 3,6μg u 100g.
Veoma je bogat vitaminima B grupe, pa 100g ovog koštunjavog voća obezbeđuje 15% dnevnih potreba niacina, 21% piridoksina, 100% tiamina i 12% riboflavina. Sadrži i vitamin A i E.
Orah makadamija sadrži velik procenat flavonoida koji štite ćelije od oštećenja, a u našem se telu pretvaraju u antioksidanse koji uništavaju slobodne radikale i štite organizam od bolesti.
Upotreba: Mogu se koristit sveži, pečeni, slani ili zaslađeni i veoma često su sastojak mnogih poslastica.
Čuva se na hladnom i suvom mestu, zbog visokog sadržaja masti mogu lako da se užegnu.
Upozorenje: Alergija na australijski orah je ređa od alergija na ostalo koštunjavo voće, ali je ipak moguća, pa se savetuje oprez kao i kod ostalog koštunjavog voća.