Zbog specifičnog sastava jezgre oraha i prijatnog ukusa i arome veoma je hranjivo i biološki vredno koštunjavo voće koje povećava hranjivu vrednost i ukus mnogih poslastica i proizvoda. Energetska vrednost je zbog sadržaja masti je prilično velika (100g oraha daje 350 – 680 kcal).
Sadrži: 65 % masti, 17% belančevina,12% ugljenih hidrata, 7,8 % dijetnih vlakana 1,5 % mineralnih materija, ima minerale: kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum i gvožđe. i znatan broj vitamina (A , B, E ).
Orah nazivaju biljnim mesom jer može da zameni belančevine iz mesa, stoga je veoma značajna namirnica u vegeterijanskoj ishrani.
Vrednost oraha ogleda se i u velikom sadržaju omega – 3 masnih kiselina i antioksidanasa.
Konzumacija nekoliko oraha dnevno (30 do 50g, zavisno od težine čoveka) znatno smanjuje rizik za nastanak srčanih bolesti. Orasi omogućuju smanjenje lošeg holesterola i podizanje dobrog holesterola jer sadrže uglavnom mononezasićene masti, poznate po sposobnosti da smanje holesterol u krvi.