Goji –vučje bobice je voćka iz oblasti Himalaja, u Indiji, Kini i Tibetu u upotebi više od 6000 godina.
Goji bobice su bogate antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama.
Obiluju i zavidnim količinama mnogih drugih nutrijenata, zbog čega se ubrajaju u superhranu.
Imaju izuzetno veliku razinu vitamina C, željeza i mnogih drugih nutrijenata
Goji sadrži 18 od 20 aminokiselina od kojih sve esencijalne, odnosno one amonikoseline koje je neophodno unositi putem hrane. U svom sastavu ima 7 vitamina (B1, B2, B6, C, A, D, K), 8 polisaharida i 6 monosaharida, 5 nezasićenih masnih kiselina (uključujući i esencijalne masne kiseline), fitosterole. Ima više C vitamina od pomorandže, više beta-karotina od šargarepe, a sadrži i dosta gvožđa.
- pomaže rad imunog sistema
- prevenciju srčanih oboljenja
- štiti jetru
- poboljšava cirkulaciju
- poboljšava seksualne funkcije i plodnost
- deluje kao afrodizijak
- poboljšava vid i sprečava gubitak vida
- deluje protiv bakterija i gljivica
- sprečava nastanak anemija usled nedostatka gvožđa
- deluje protiv oksidativnog stresa
- usporava starenje
- smanjuje nivo šećera u krvi
- smanjuje nivo holesterola u krvi, daje snagu mišićima
-sprečava rast nekih vrsta tumora
Način upotrebe: Sušeno voće Goji koristi se slično kao suvo grožđe. Može se jesti direktno iz kesice, može se spremati u kolačima i poslasticama.
Da bi uživali u zdravstvenim dobrobitima goji bobica, potrebno je sasvim mala količina. Preporučena dnevna doza bobica je 10-30 g dnevno.
Sastav: 100% susene bobice goji berry (Lycium barbarum).