Maslina meni

Alge Nori 5 listova Mitoku 12,5g

Šifra proizvoda: 2134
Zemlja porekla: Japan
Robna marka: MITOKU
Cena po komadu
450,00 rsd

Opis proizvoda

Alge Nori 5 listova Mitoku 12,5g

Nori alge su verovatno napoznatija vrsta algi na svetu. Svoju popularnost duguju ugodnom, slatkastom ukusu kao i cenjenosti sušija, jer se upravo listovima nori algi listovi omotavaju suši loptice od pirinča, povrća ili ribe. Nori se ubrajaju u porodicu crvenih algi i jedne su od malobrojnih morskih algi koje se i uzgajaju.

Svojstva:
Najvažnija osobina alge nori je obilje vitamina A, čak 2-4 puta više nego što ga ima ista količina šargarepe. Nori alga ima i izuzetno visoki sadržaj kvalitetnih belančevina (dvaput više od iste količine goveđeg odreska). Nori alge su bogate vitaminima B i C, kacijumom i gvožđem, nijacinom (vitamin B3), kao i cijanokobalaminom (vitamin B12) koji pomaže funkciju nervnog sistema i snižava nivo holesterola. Nori alga sadrži i ulja koja sprečavaju zakrčenja arterija i taurin (aminokiselinu koja smanjuje krvni pritisak). Nori pomaže i u lečenju bolesti beri-beri.

Sastojci.
Alge nori 100 %.

Nutritivne vrednosti na 100g

energetska Vrednost Kcal 188
energetska Vrednost KJ 787
masti 4.8g
- mononezasićene masti --
- polinezasićene masti --
- zasićene masti 0g
ugljeni hidrati 44.3g
- šećeri 0g
vlakna --
proteini 41.4g

Način primene:
Listove nori alge pre kuvanja ne treba prati i namakati. Kako bi se povećala njihova probavljivost ipak je neophodno blago ih termički obraditi: uglavnom se tostiraju tako što se svetla strana drži oko 15 cm iznad lagane plinske vatre, ili se peku u pećnici na 150 stepeni (20-30 minuta uz stalno okretanje).
Nori alge se upotrebljavaju kao dodatak u pripremi supa, salata, prženog pirinča i naravno sušija.
Vrlo su ukusne i samo tostirane. Dovoljno je narezati ih na tanke vrpce.