Maslina meni

Heljda 450g Bio Špajz

Šifra proizvoda: 485
Zemlja porekla: Srbija
Robna marka: BIO ŠPAJZ
Cena po komadu
470,00 rsd

Opis proizvoda

Heljda 450g Bio Špajz

Heljda je žitarica velike hranljive vrednosti i korisno ju je uvrstiti u ishranu. Ona je jedna od najstarijih žitarica. Lako se priprema i kao prilog možete je poslužiti uz razna jela od povrća, mahunarki...

 

SVOJSTVA

Ako je tostirana, heljda se često koristi kao kaša i tada ona postaje jedna od retkih alkalnih žitarica. Tostirana haljda je tamna, crvenkasto-smeđe boje. Prirodna, netostirana heljda je skoro bele boje. Mlado zrnevlje heljde može se ostaviti i da klija (jaka, teško svarljiva crna ljuska tada spada) i ono je izuzetan izvor hlorofila, vitamina i enzima.

Isceljuje sluzokožu tankog creva, poboljšava cirkulaciju i stanje kapilara i krvnih sudova.
Vrlo efikasna za lečenje dijareje i hronične dizenterije. Rutin, bioflavonoid koji nalazimo u heljdi ojačava kapilare i krvne sudove, sprečava pojavu hemoroida, smanjuje krvni pritisak i pojačava cirkulaciju u rukama i nogama. Rutin je lekovit i nakon izloženosti X zračenju ili drugim formama radijacije.
Heljda se koristi spolja, za kožu koja je u nekoj vrsti zapaljenja ili u slučaju opekotina. Napraviti oblogu od tostiranog brašna heljde pomešanog sa sirćetom.

Heljda sadrži i mikroelemente kao što su jod, cink, brom i druge, organske kiseline i rutin (iz grupe vitamina P), koji predstavlja izvanredno lekovito sredstvo za bolesti kao što su hipertenzija (povišeni pritisak), reumatizam, glaukom, dijabetes i bolesti koje nastaju zbog povećane radijacije. Heljda je bogata svim vitaminima grupe B.
 

NAPOMENA

Opomena – nije preporučljiva za one koji pokazuju znake toplote a to su: povišena temperatura, crveno lice, tamno crveni jezik, visoki pritisak, ili one koji imaju poremećaj elementa vetra a to su dezorijentacija, nervoza, vrtoglavica, grčevi i emocionalna nestabilnost.

 

ZA ONE KOJI BI DA ZNAJU VIŠE

Insekti ne napadaju heljdu kao ni žen-šen. Heljda će uvenuti kada se tretira hemikalijama.

 

NAČIN PRIPREME

Isperite 1 šolju heljdei dodajte u 2 šolje ključale vode sa prstohvatom soli. Kuvajte na tihoj vatri 15-20 minuta dok voda ne bude apsorbovana, a zatim ostavite poklopljeno 5 minuta. Prijatno!

 

NUTRITIVNE VREDNOSTI NA 100G

Energetska vrednost (kj): 1440

Energetska vrednost (kcal): 343

Masti: 3.4 g

Zasićene masti: 0.7 g

Ugljeni hidrati: 71.5 g

Ugljeni hidrati (šećeri): 2 g

Vlakna: 10 g

Proteini: 13.3 g