Kafa od prženog hrastovog žira 200g
Žir je plod hrasta. Hrast je zajednički naziv za grupu listopadnog drveća u koju se ubrajaju, najćešće, lužnjak, cer, kitnjak, sladun, medunac, makedonski i česmina.
Hranljiva i lekovita svojstva hrastovog žira poznata su od davnina. Stari narodi nazivali su hrast: hlebno drvo. Od hrastovog žira pravila se izvrsna hrana, ne samo za stoku, već i za ljude. Pekao se hleb i pravilo ukusno pecivo.
Hemijskom analizom utvrdjeno je da pržen hrastov žir doveden u praškasto stanje, u obliku kafe, sadrži dosta mineralnih materija potrebnih ljudskom organizmu. Koristi se kao funkcionalna hrana, čijom se dužom upotrebom poboljšava opšte zdravstveno stanje ljudskog organizma. To je riznica, prvenstveno, minerala koji su, ne samo potrebni, već i neophodni ljudskom organizmu.
Osim minerala prisutni su masti, proteini, ugljeni hidrati i azot. Skoro sve što je potrebno za zdravu hranu.
U 100 grama kafe od žira pronadjeno je: 140mg P, 84mg Ca, 300mg K, 55mg Mg, 25mg Fe, 9mg Na, 3,5mg Mn, 0,88mg Zn, 0,7mg Cu. Masa mineralnih materija može varirati i zavisi od stepena termičke obrade pri tehnološkom postupku proizvodnje kafe.
Kafa od hrastovog žira može se spremati i piti kao i svaka druga kafa, a ukus se prilagodjava dodavanjem šećera ili meda sa nekoliko kapi mleka. Može se piti i u obliku bele kafe. U šolju toplog mleka razmuti se supena kašika kafe od žira, a ukus podesi dodavanjem meda ili drugog zasladjivača. Za osobe koje ne podnose slatko mleko preporučuje se namaz napravljen od iste količine kafe od žira i meda, dobro izmešano u šolji. Mešavinom se namaže hleb ili pecivo i uz čaj biće brzo spremljen funkcionalni doručak.
Pokazao se vrlo ukusan i funkcionalan doručak sa sledećim receptom. U času jogurta umeša se supena kašika kafe od žira i supena kašika, ili manje, meda.
Blagodeti pri korišćenju, prvenstveno zbog sadržaja makro i mikro elemenata, kao rezultat povratnih informacija od korisnika, osećaju se:
Upotreba:
KAO KAFA
Jednu kašičicu kafe promešati sa zapreminom kafene šolje proključale vode i piti zaslađeno prema potrebi. Povremeno mešati i sve popiti. Po želji, može se dodati nekoliko kapi mleka.
KAO BELA KAFA
U šolju mleka promešati kašičicu kafe. Zasladiti medom. Povremenim mešanjem sve popiti.
KAO NAMAZ
U šoljicu sipati istu količinu kafe i meda. Dobro izmešati i namazati na hleb.
Proizvodi: Škap Kosmaj