Maslina meni

Zejtin suncokretovo ulje organsko Granum 500ml

Šifra proizvoda: 0685
Zemlja porekla: Srbija
Robna marka: GRANUM FOOD
Cena po komadu
350,00 rsd

Opis proizvoda

Zašto hladno presovano?

Hladno presovano ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena, za razliku od industrijski dobijenog ulja koje se dobija hemijskim postupkom prilikom kojeg se seme uljarice potapa u heksan, derivat nafte. Za razliku od industrijski dobijenog ulja, hladno ceđeno ulje u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline, kojima seme prirodno obiluje.

Zašto nerafinisano?

Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, jer inače nije za ljudsku upotrebu, hladno ceđeno ulje je potpuno čisto i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.

Zašto organsko?

Zato što se organska hrana proizvodi od sirovina koje NE sadrže GMO (genetski modifikovani organizmi), a gajene su BEZ hemijskih preparata i veštačkog đubriva na površinama gde NEMA zagađivača vazduha.

Odlike: Zejtin je zlatno žute boje, krasi ga blagi ukus zbog koga nalazi široku primenu u kuvanju. Zejtin je hladno ceđeno, nerafinisano ulje dobijeno mehaničkim ceđenjem oljuštenih sirovih semenki suncokreta.

Bogat je karotenoidima, vitaminima E, A i D, kao i masnim kiselinama omega 6 i 9.

Zdravlje: Uloga masti u čovekovoj ishrani je vrlo kontraverzna tema , ali svi se slažu u jednom: hladno ceđena, nerafinisana ulja neuporedivo su zdravija od industrijski dobijenih, rafinisanih.

Zašto? Industrijska prerada uljarica je svakako isplatljivija od tradicionalnog mehaničkog ceđenja, i finalni proizvod, istina je, ima duži rok trajanja, ali posledice na ljudsko zdravlje su pogubne, jer ne samo da se unišavaju sastojci - esencijalne masne kiseline, koje su neophodne za čovekovo zdravlje, već se dobija ulje bogato transmastima za koje je sasvim izvesno da: udvostručvaju rizik od srčanog udara, pospešuju razvoj dijabetesa, štetno deluju na vid kod dece, povećavaju rizik dobijanja raka dojke i prostate, sprečavaju procese detoksikacije jetre i ometaju reproduktivne funkcije. Mnoga ispitivanja su dokazala da suncokretovo ulje spušta holesterol i time umanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Detoksikacija putem mućkanja ulja u ustima praktikovala se još pre 5000 godina u Indiji, naravno ne sa suncokretovim uljem, koje je stiglo u Evropu iz Severne Amerike u 16. veku (a tek u 18. veku počelo cediti), već sa susamovim. U skorije vreme detoksikaciju putem mućkanja suncokretovog ulja podrubno je proučio ukrajinski naučik Dr. F.Karach i došao do zaključka da ova metoda daje odlične rezultate kod : glavobolja, zubobolja, bronhitisa, tromboze, hroničih bolesti krvi, artroze, paralize, ekcema, bolesti creva, srca, bubrega, upala mozga, ženskih bolesti, tumora, grčeva, bolesti živaca, pluća, jetre, infarkta...

Lepota: Ideja da se suncokretovo ulje nanosi na kožu mnogima je odbojna. Ali da li ste znali da mnoga skupa ulja za negu i masažu tela (n.pr. Dr.Hauschka), koriste upravo hladno ceđeno suncokretovo ulje kao osnovu? Svakako zbog svoje relativno niske cene, ali i zbog čnjenice da obavlja posao - hidrataciju i negu kož, isto tako dobro kao i skuplja ulja. Verovatno i bolje, zbog izuzetno visokih koncentracija vitamina E (suncokretovo ulje sadrž više vitamina E od bademovog ulja). U svakom slučaju neuporedivo je zdraviji, a i efikasniji preparat za negu tela, od raznih mleka za telo kojima trujemo svoj organizam. Možda je najbolja preporuka činjenica da se koristi i u nezi prevremeno rođenih beba, koje su zbog nedovoljno formirane kože sklone infekcijama. Jedno istraživanje ustanovilo je da su prevremeno rođne bebe mazane jednom dnevno sa suncokretovim uljem, bile 41% manje sklone infekcijama. Mlade mame, nažalost, s najvećm ljubavlju, mažu svoju novorođenčad s raznim bebi uljima koja su ništa drugo do nusproizvod naftne industrije (jeste, mineralno ulje, koje je glavni sastojak najpoznatijeg bebi ulja, je upravo to). I tako, umesto da bebina koža upija dragocene vitamine, masne kiseline i minerale kojima hladno ceđena ulja obiluju, ona se truje supstancama koje su škodljive. Kao i kod svih ulja, važno je naneti ga na vlažnu kožu kako bi se brže upilo. Zbog svog antiseptičog dejstva preporučuje se i kod akni.

Upotreba: Zbog svog blagog ukusa, suncokretovo ulje nalazi široku primenu u kuvanju. Ipak treba skrenuti pažnju na čnjenicu da njegova tačka dimljenja nije dovoljno visoka (kao ni kod maslinovog ulja) da bi se pržilo na njemu (za pržnje je, od hladno ceđnih ulja, najbolje koristiti susamovo ulje i ulje semena grožđa - 273 a). Kada kuvate na suncokretovom ulju poželjno je uvek dodati par kašika vode. Detoksikacija suncokretovim uljem radi se na sledeći način: 1 supena kaška ulja se mućka u ustima minimum 20 minuta, pri čemu treba strogo voditi računa da se ulje ne proguta. Po završetku ispljunuti ulje koje bi trebalo da je belo. Usta zatim dobro isprati, a zube zatim dobro oprati. Postupak se uvek radi na prazan želudac.

Čuvanje: Kao i sva hladno ceđena ulja, suncokretovo ulje ne treba izlagati svetlosti i toploti, a flasu uvek treba zatvoriti posle upotrebe da ne bi došlo do oksidacije.

Blagog je ukusa i zato nalazi široku primenu u kuvanju. Koristi se za prženje, kuvanje, salate kao i za detoksikaciju putem mućkanja ulja u ustima.

Sastav: suncokretovo seme iz biološkog uzgoja.

Pakovanje: 500ml

Proizvođač: Suncokret