Maslina meni

Kumin - indijski kim 100g

Šifra proizvoda: 0195
Zemlja porekla: Sirija
Robna marka: JISHAN
Cena po komadu
300,00 rsd

Opis proizvoda

Cuminum cyminum

Indijski kim (rimski kumin, đira) daje hrani mističan i prefinjen ukus, tako svojstven indijskoj kuhinji. Zbog svoje izuzetne arome seme kima je omiljeni začin u indijskoj, meksičkoj, kubanskoj, zapadno-kineskoj, severno-afričkoj i blisko-istočnoj kuhinji. Indijski kim je obavezan sastojak karija, nekih vrsta holandskih sireva i tradicionalnih francuskih hlebova i brazilske kuhinje. Poznate začinske mešavine kao što su garam masala, achiote, adobos, sofrito, curry, bahaarat itd. U znatnoj meri sadrže i kumin.

Upotreba

Koristi se u pripremi svih vrsta jela – od peciva i salata do jela od povrća, pirinča, mahunarki, sira i raznih priloga.

Redovna upotreba kima u pripremi hrane blagotvorno deluje na:

• Poboljšanje varenja

• Smanjenje gasova i nadutosti

• Neutralisanje viška kiseline

• Normalno lučenje probavnih sokova

• Uklanjanje stomačnih grčeva

• Normalno kretanje hrane kroz creva

• Probleme sa mokraćnim putevima

Kumin je odličan začin za povrće i mahunarke jer naglašava prirodnu slatkoću ovih namirnica i neutrališe njihovu oporost i sklonost ka stvaranju gasova u crevima.

Kuvano povrće, pirinač

Na malo vrelog ulja ili ghija prepržite različite začine (na primer indijski kim, grčko seme, seme slačice i biber). Kada semenke poskoče, dodajte i začine u prahu kao što su kurkuma, mleveni korijander, djumbir i slično. Pržite nekoliko trenutaka a zatim dodajte naseckano povrće i sve zajedno pržite uz stalno mešanje. Dodajte malo vode, poklopite i kuvajte do kraja. Isti postupak je i za pirinač.

Mahunarke

Skuvajte željenu vrstu mahunarki i kada je gotovo prelite zaprškom od začina: u maloj posudi za sos prepržite seme kima i drugih začina po želji kako je gore opisano. U posudu gde se kuva pasulj dodajte gotovu zapršku. Ako ste sve pravilno uradili, doći će do blage erupcije vode koja ključa u loncu sa pasuljem. Sve dobro izmešajte, poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta.

Salate

Jednu čajnu kašičicu semena prepržite na suvom tiganju. Kada semenke potamne sklonite sa vatre i zatim sameljite (istucajte u avanu). Ovim prahom pospite sveže isečene krastavce, paradajz itd. Ukus je izuzetan.

Testa i peciva

U nezamešeno brašno dodajte željenu količinu semenki i dobro izmešajte. Zatim pripremajte kao i obično.

Upotreba u ajur-vedi

Indijski kumin je sastojak velikog broja kompleksnih ajurvedskih sredstava za poboljšanje varenja i za podmlađivanje. Često se koristi i kao kućni lek ili prva pomoć.

Protiv gasova i grčeva u crevima (količni bol)

5grama semenki (jednu kafenu kašičicu) stavite u litar vode i zagrejte do ključanja. Kuvajte oko 2 minuta, skinite sa vatre i sipajte u termos. Pijte ovu vodu u malim gutljajima na svakih pola sata.

Kod prejedanja i posle uzimanja teške hrane

Prepržite jednu kašičicu semenki na suvom tiganju (bez ulja) i pojedite. Još je bolje ako pomešate pola-pola sa semenkama komorača.

Kod slabog varenja i zadaha iz usta

Posle svakog obroka pojedite kašičicu preprženih semenki.

Kod problema sa prostatom i mokraćnim kanalima

Izmešajte kumin, korijander i komorač u odnosu 1: 1: 1. Jednu kašičicu ove mešavine stavite u 200ml vode i pustite da proključa. Skinite sa vatre, poklopite i pustite da se prohladi. Pijte dve šolje dnevno dok problemi ne prođu.

Posle porođaja

Kim je korisntan za srce i uterus i povećava količinu majčinog mleka. Zbog svojih svojstava da neutrališe gasove, redovna upotreba ovog začina u ishrani porodilja korisno utiče i na varenje novorođenog deteta.Jača varenje, prostatu, urinarni trakt, smanjuje gasove, nadutost, višak kiseline, crevne grčeve.

Uvoznik: Spices of the world