Maslina meni

EKOLOŠKI SVESNA JULIJA I NAŠE MUDRE BAKE

EKOLOŠKI SVESNA JULIJA I NAŠE MUDRE BAKE
Datum objave: 09.07.2012.

Priča se o tome kako je u emisiji „Oprah Show" Julija Roberts predstavila sprej za odstranjivanje pesticida sa voća i povrća, koji možemo sami da napravimo kod kuće i upotrebiti ga za pranje većine vrsta voća i povrća. Toplo je preporučila i pranje agruma i banana pre ljuštenja.

SASTAVNE KOMPONENTE

1 čaša vode

1 čaša belog alkoholnog sirćeta

1 čajna kašičica sode bikarbone

UPUTSTVO:

Sastavne komponente izmešati i sipati u staklenu posudu koja ima nastavak za sprej. Voće poprskati sa svih strana i ostaviti sprej da deluje na njemu 5 do 10 minuta, posle čega se voće pere pod mlazom tekuće vode. Za veće količine voća tako pripremljenu tečnost naliti u posudu i u nju staviti voće i povrće da odstoji 5-10 minuta.

E pa, hvala Juliji ali to su znale još naše bake ali retko kome je to ostalo u sećanju jer su nas obasuli raznim preparatima – koje opravdano danas svi zovu „kućna hemija". Zbog nje, a o tome se tek poslednjih godina piše i priča, imamo epidemiju alergija, osipa, iritacija kože, povrede očiju zbog prskanja raznim aerosolima, opstruktivnog bronhitisa pa i astme, itd. Da ne pričamo o uništavanju prirodnih resursa zbog izlivanja svog tog đubreta u vodene tokove i zemlju.

Eksperimentalno je utvrđeno da su u porodicama, gde je neko ili više članova blio žrtva nečeg od prethodno navedenog, posle izvbacivanja te „kućne hemije", nestali simptomi. Logično, simptomi nestaju spontano u većini slučajeva kada se odstrani uzrok, to znamo još od Hipokrata! (koji je inače rekao i to da nikad nije bio sposoban da izleči bilo kog čoveka koji nije sam odlučio da želi da se izleči kao i da je viđao spontana izlečenja od bolesti za koje nije bio poznat uzrok ali samo u slučajevima kada je kod obolelog postojala jaka želja za izlečenjem)

Dakle da ne pričamo sada o sastavu proizvoda koje nesmotreno unosimo u kuću radi održavanja čistoće: praškova, gelova za veš i sudove, za ručno i mašinsko pranje, razni sprejevi za nameštaj, tepihe, parkete (uostalom samo pogledajte i videćete da i u najmanjim prodavnicama taj rejon zauzima najmanje petinu prostora) ali zajednički imenitelj im je da su u pitanju uglavnom naftni derivati i da skoro svi imaju znak opasnosti (kako ga zovu „narandžasti krstić") sa upozorenjem o štetnosti, opasnosti i uputstvima kako postupiti u slučaju dodira sa kožom, sluzokožom, gušenja, prskanja u oči, naročito kod dece sa obavezom da se što hitnije pozove lekarska pomoć.

Da sada mi obavestimo Juliju da soda bikarbona ne služi samo za prskanje voća i povrća radi eliminisanja pesticida već u raznim srazmerama sa drugim sastojcima kao što je voda, alkoholno sirće i drugo, može služiti i za KOMPLETNO ĆIŠĆENJE domaćinstva.

Može se veoma lako i za malo novca napraviti na desetine smesa sa bikarbonom sodom (ili natrijum hidrogenkarbonat, NaHCO3, koji ću skraćeno pisati prosto BS) od kojih su najosnovnije one za:

1. Čišćenje keramike (kupatilski elementi kao što su lavabo, kada, tuš kabina, WC šolja...) i inoxa (sudopera, unutrašnjost mašine za sudove kao i rerne, frižideri i šporeti spolja i iznutra): po bilo kojoj površini osim plastične, posuti malo BS i sve poprskati alkoholnim sirćetom iz flaše sa nastavkom za sprej (sačuvajte ispražnjene od kupovne kućne hemije, bar za nešto da posluži :0). Reakcija nije mnogo burna. Tako ostaviti da deluje 60 min a ne smeta ni više. Dobro sprati toplom vodom.

2. Čišćenje pločica: a) može isto kao pod 1 samo koristiti za svaki slučaj rukavice za brisanje mokrom krpom ili b) rastvoriti 2 kašike BS u 5 dl obične vode i tom smesom čistiti (reakcije nema uopšte osim čišćenja naravno, jer nema alhoholnog sirćeta) i potom isprati čistom vodom.

3. Čišćenje prozora, ogledala...: pomešati 4 dl alkoholnog sirćeta i 1 dl obične vode u posudi sa nastavkom za sprej (opet nema reakcije jer nema BS, to dvoje su stvarno kao pas i mačka ali u mnogim slučajevima su i prijatelji kao što su sirće i soda prijatelji ekološke i efikasne čistoće bez štete po zdravlje) i prskati. Brisati kao i obično čistom krpom, najbolje od jelenske kože.

4. Otpušivanje lavaboa, odvoda (plastičnih takodje) u kadi, WC šolja: a) sipati 2 kašike BS direktno u odvod i odmah potom 2 dl alkoholnog sirćeta (reakcija je burna, deca vole da gledaju ali sa bezbedne razdaljine). Posle 30 min, za kade, lavaboe, sprati vrućom vodom tušem direktno postavljenim na vrh odvoda ili , u WC šolji, jednostavno par puta pustiti vodu; ili b) zbog burne reakcije, u dublji sud sipati 3 dl alkoholnog sirćeta, i postepeno i polako dodavati po 4 kašike krupne soli i BS. Naliti u odvod, sačekati 30 min i sprati.

5. Skidanje kamenca : za sve prethodno kao i za tvrdokorni kamenac može se primeniti sledeće: sa ili bez prethodnog posipanja BS po željenoj površini (slavine od inoxa, unutrašnjost rerne, mašine za sudove, WC šolje...) natopiti parčiće vate alkoholnim sirćetom i obložiti. Ostaviti da deluje 30 min do i po celu noć na primer, zavisno od količine kamenca. Takođe koristiti rukavice. Potom skinuti vatu, po potrebi trljati i oprati vodom.

Nekada a sada ređe, čak su i ljudi konzumirali bikarbonu sodu kada osete mučninu ili se prejedu jer smanjuje količinu kiseline u želucu odnosno stvara baznu sredinu. Danas u tim slučajevima lekari čak preporučuju koka-kolu a koliko znam to čini da kiselina koju sadrži razgradi hranu a šta radi samom želucu sami zaključite! Probajte da umesto alkoholnog sirćeta koristite u smesama taj malo sutra „osvežavajući" napitak koji po litru sadrži 8 punih kašika šećera i sekundarni efekat mu je da ste još žedniji... i izazvaćete isti efekat kao sa sirćetom. Za otpušivanje i skidanje kamenca može i samostalno da se koristi! Sve sam smese sama isprobala i uverila se u njihovu efikasnost kao i svi koji su sopstvenim očima videli kako i sa čim održavam kućnu higijenu, BEZ „kućne hemije" već sa bikarbonom sodom koja košta 60 din za ½ kilograma a ta količina je dovoljna za oko 6 meseci. Jedan litar alkoholnog sirćeta košta oko 150 din. Za 6 meseci potrebno vam je 1 ili 2 litra. Za vodu računajte sami ako imate strpljenja a to što će ona biti najtraženija roba za dve, najviše 3 decenije kako kažu stručnjaci, mnogi ne mogu ni da zamisle...

Postoji i primena u ličnoj higijeni: dopuna dezodorantnom sredstvu (Arapkinje je koriste evo već vekovima a poznate su po izvanrednoj higijeni...) i kao sredstvo za intimnu higijenu žena jer zbog svog hemijskog sastava može da održi stabilnu Ph vrednost kože koja je veoma važna za pravilnu razmenu materija u organizmu:

1. Dopuna dezodorantnom sredstvu ili samostalno zavisno od količine znojenja i sezone: pomešati ili ne sa običnim talkom i koristiti direktno na koži;

2. Sredstvo za intimnu higijenu žena: u posudicu ili flašicu sa piskom sipati kašićicu BS i dodati 2 dl prokuvane ili jednostavno tople vode i koristiti za intimnu higijenu.

Dr Simončini je, zahvaljujući njenoj baznosti, koristi kao jako antikancerogeno sredstvo u lečenju raznih vrsta tumora. Po njemu, BS je za ćelije kancera pravi cijanid. Kada prodre u kanceroznu ćeliju BS je naglo alkalizuje pri čemu u ćeliju naglo uleti mnogo više molekula kiseonika nego što zakiseljena kancerozna ćelija to može da podnese. Po Dr Simončiniju BS je trenutni ubica tumora. Čitav tretman u nekim slučajevima (kada je ćelijama kancera lako pristupiti) traje samo nekoliko dana.

Zna se da je kiselost organizma jedan od glavnih uzroka mnogih bolesti i da je optimalna srazmera kiselosti i baznosti ljudske krvi 1 prema 5 i da postoje namirnice koje pospešuju bilo jedno bilo drugo ili su u ređim slučajevima neutralne.

Nadam se da će moj trud da nešto od korisnih savete skupim na jednom mestu, pomoći nekima a želela bih da bude svima, da se odluče za zdravije načine ophođenja prema sebi, i prema ovoj našoj lepoj planeti Zemlji.

Autor: Katarina Trajković

Napomena: "Svi naši tekstovi su informativnog karaktera. Pre primene iznetih obaveštenja i preporuka, posavetujte se sa Vašim lekarem."