Maslina meni

5 upotreba aktivnog uglja

5 upotreba aktivnog uglja
Datum objave: 25.01.2023.
Kategorija: Zdravlje

5 upotreba aktivnog uglja

Aktivni ugalj je sitan zrnasti prah crne boje, dobijen oksidacijom pod ekstremnom temperaturom, a najčešći materijali od kojih se dobija su kokosove ljuske ili koštice maslina.

 

Osnovna karakteristika aktivnog uglja je da je veoma porozan i da ima fantastične mogućnosti adsorpcije, koja mu omogućavaju da se veže za toksine i mirise, umesto da ih apsorbuje odnosno upije.

 

Aktivni ugalj ne treba mešati sa ugljem za ogrev ili roštilj.

 

Iako podsećaju, drveni ugalj za ogrev i roštilj se proizvodi kao gorivo i emituje ugljen-dioksid kada se zagreva, i dobro su poznati njegova toksična i kancerogena svojstva. 

 

Aktivni ugalj, s druge strane, ne sadrži ove vrste toksina i potpuno je bezbedan za konzumaciju.

Kako se sve koristi aktivni ugalj?

Aktivni ugalj ima široku primenu kao suplement koji može da pomogne kod određenih zdravstvenih stanja, a popularan je i kao sredstvo za izbeljivanje zuba.

 

U nastavku ćemo predstaviti sedam najčešćih upotreba uglja.

  1. Urgentno lečenje trovanja

Svakako najpoznatija i najčešća upotreba aktivnog uglja je kod slučaja trovanja, a prema dostupnim podacima u ove svrhe koristi se od 1800-ih godina.

 

Aktivni ugalje se može koristiti u slučajevima predoziranja lekovima kao što su aspirin, acetaminofen i sedativi.

 

Studije pokazuju da unos 50 do 100 grama aktivnog uglja u roku od 5 minuta nakon uzimanja leka može smanjiti sposobnost odrasle osobe da apsorbuje taj lek čak do 74%.

 

Najkorisniji je kada se uzme u toku prvog sata nakon predoziranja ili trovanja, a neke studije sugerišu da je malo verovatno da će uzimanje nakon ovog početnog sata pomoći.

  1. Pomoć kod gasova i dijareje

Uzimanje aktivnog uglja može pozitivno uticati na smanjenje nadutosti i podstaći izbacivanje gasova.

Jedna nedavna studija pokazala je da uzimanje aktivnog uglja 8 sati pre ultrazvuka abdomena značajno smanjuje količinu gasova u crevima, što olakšava dobijanje jasne ultrazvučne slike.

 

Pored toga, aktivni ugalj je popularno sredstvo kod dijareje, iako za sada postoji relativno mali broj studija koje ovo potvrđuju.

  1. Izbeljivanje zuba

Aktivni ugalj stekao je reputaciju sredstva koja značajno može pomoći kod kućnog izbeljivanja zuba.

 

Mnogi proizvođači pasta za zube uključili su ga u svoje formule pasta, a čest način korišćenja aktivnog uglja u ove svrhe je i pranje zuba sa aktivnim ugljem koji je nanet na četkicu, ili kao sredstvo za ispiranje zuba.

 

Ideja oko korišćenja aktivnog uglja bazira se na verovanju da će on za sebe vezati supstance koje utiču na prebojavanje zuba, ali nažalost ova teorija nije medicinski dokazana.

 

Stomatolozi koji obavljaju profesionalno izbeljivanje zuba ga ne koriste, već koriste dobro oprobani vodonik peroksid.

  1. Unapređenje funkcije bubrega

Aktivni ugalj može unaprediti funkciju bubrega smanjenjem broja otpadnih proizvoda koje bubrezi moraju da filtriraju što može biti posebno korisno za ljude sa hroničnom bolešću bubrega. 

 

Zdravi bubrezi su sasvim dovoljni da filtriraju krv i odstrane ove nusproizvode metabolizma, ali ovo stanje smanjuje sposobnost bubrega da uklone ureu i druge toksine iz krvi.

 

Aktivni ugalj može da se veže za ureu i druge toksine, pomažući telu da ih eliminiše.

 

Urea i drugi otpadni proizvodi mogu preći iz krvotoka u creva gde se vezuju za aktivni ugalj i izlučuju se stolicom.

  1. Filtracija vode

Aktivni ugalj može pomoći u filtriranju vode uklanjanjem zagađivača, suspendovanih čvrstih materija i mikroorganizama poput bakterija - sve bez uticaja na pH ili ukus vode.

 

Zahvaljujući ovim svojstvima aktivni ugalj je veoma često supstanca koja se nalazi u filterima za prečišćavanje i filtraciju vode.