Maslina meni

Kako adekvatno pripremiti kožu za izlaganje suncu

Kako adekvatno pripremiti kožu za izlaganje suncu
Datum objave: 14.06.2018.

Ostalo je još svega nekoliko dana do zvaničnog početka leta. Ipak, visoke temperature i jako sunce prisutni su već neko vreme. Oni odvažniji iskoristili su te dane da se okupaju na lokalnim kupalištima, dok većina čeka onaj pravi početak sezone za uživanje na plaži. Takođe, uskoro sledi i onaj deo godine koji je najaktuelniji za odmor na moru. Bez obzira koju od ovih opcija birate, jedno je sigurno, pre svakog izlaganja suncu od velike je važnosti kožu adekvatno pripremiti za taj korak. Samo sunčanje za nju predstavlja ogroman stres, te je neophodno pre toga izvesti nekoliko tretmana koji će je učiniti otpornijom i spremnijom.

Svakako, sigurno ste već čuli koliko su UV zraci opasni po našu kožu, ali i naše zdravlje. Redovno izlaganje ovom zračenju dovodi do degenerativnih promena na koži koje ubrzavaju njeno starenje i pojavu bora. Ovo ubrzano starenje kože naziva se fotostarenje i najizraženije je na delovima tela koji su najizloženiji suncu, poput šaka i lica.

Naučna istraživanja dokazala su da do toga dolazi jer se prilikom sunčanja oslobađaju slobodni radikali, koji su odgovorni za oštećenja u strukturi kože. Međutim, postoji grupa supstanci koja ima sposobnost da neutrališe delovanje slobodnih radikala i na taj način sačuva našu kožu od njihovog nepoželjnog delovanja. Upravo njih je potrebno uvrstiti u negu pre nego što se uputite na zasluženi odmor. Svakako, i pored ovakve pripreme, ne zaboravite da i u toku sunčanja često koristite kremu za sunčanje sa visokim faktorom zaštite.

Kao najmoćniji antioksidansi, koji imaju najsnažniji efekat “hvatanja” slobodnih radikala i njihovog neutralisanja, najčešće se spominju zeleni čaj, ulje koštica grožđa, uljani ekstrakt šargarepe i razno voće i povrće. Pa, evo nekoliko primera kako da uz pomoć njih pripremite kvalitetne preparate koji će adekvatno pripremiti kožu za izlaganje suncu i učiniti je otpornijom na stres koji je očekuje.

MASKA ZA LICE OD ZELENOG ČAJA I ULJE KOŠTICA GROŽĐA:

Udruženo delovanje ova dva snažna antioksidansa , osim što će zaštiti kožu od nepovoljnih uticaja, takođe će sprečiti nastanak inflamacije i pojačati njene mehanizme odbrane od slobodnih radikala.

Masku pripremate tako što jednu punu malu kašiku Matcha zelenog čaja prelijete sa dve kašike ključale vode i ostavite da odstoji oko pet minuta. Zatim, u masku dodajete jednu kašiku meda i jednu kašiku ulja koštica grožđa i mešate sve zajedno dok se ne dobije ujednačena smesa. Pre nanošenja maske poželjno je na lice naneti toplu tkaninu i držati je par minuta da bi se otvorile pore. Nakon toga masku nanosite u debelom sloju na celo lice, vrat i dekolte. Ostavite je da deluje oko desetak minuta, a zatim isperite toplom, pa hladnom vodom.

Matcha zeleni čaj sadrži izuzetno veliku koncentraciju vitamina A, B, C i E, kao i antioksidansa katehina, koji je delotvorna odbrana od slobodnih radikala i stvaranja melanoma.  Takođe, supstance u ulju koštica grožđa zadužene su za “hvatanje” onih slobodnih radikala koji su zaslužni za 80% starenja naše kože. Interesantno je da je njihovo delovanje veoma snažno, čak 20 puta više od vitamina C i 50 puta jače od vitamina D. Takođe, ulje koštica grožđa ima uticaj i na zaštitu kolagena od razgradnje i stimulaciju stvaranja novog.

ZAŠTITNI SERUM:

Odličan zaštitni serum, kojim ćete pripremiti svoju kožu za boravak na suncu i zaštiti je od negativnih uticaja, možete pripremiti od svega dva važna sastojka. Naime, potrebni su vam samo dve kašike ulja semenki šargarepe i dve kašike ulja argana. Ove sastojke sipajte u bočicu od stakla, a zatim poklopite i dobro promućkajte. Da biste pojačali antioksidativno delovanje seruma u njega možete dodati po 2 kapi esencijalnih ulja ruzmarina, mirte i palmarose.

Ovaj serum nanosi se svakodnevno na vlažno lice i utrljava dok se potpuno ne upije. Nakon njega sledi nanošenje hidrantne kreme koju svakodnevno koristite.

Ulje semenki šargarepe sadrži beta karoten, perkusor vitamina A, koji je veoma bitan za boravak na suncu. Osim što utiče na zaštitu kože od sunčevog zračenja on je čini obnovljenom i gipkijom. Pored njega, i arganovo ulje u sebi sadrži velike koncentracije prirodnog vitamina E, koji je snažan antioksidans. Vitamin E čuva kožu i usporava njen proces starenja, ali i obnavlja njen prirodni zaštitni sloj i vraća joj vlažnost.

AROMATIKA ULJE KOKOSA SA MRKVOM

Ukoliko niste raspoloženi za pripremu preparata u svom domu, već jednostavno želite gotovi preparat koji će pripremiti vaši kožu za sunčanje, odličan izbor je i ovo ulje kokosa sa šargarepom. Kokos je poznat po svom delovanju na mekoću i elastičnost kože, i po tome što je intenzivno hidrira i čini glatkom. Takođe, neodoljiv miris kokosovog ulja nepogrešivo nas asocira na plažu i letnje vreme. U ovom preparatu njemu je dodat i koren mrkve, koji poseduje snažne antioksidanse specijalno usmerene na pripremu kože za izlaganje UV zracima. Ova preparat poželjno je koristiti svakodnevno, barem sedam dana pre izlaganja suncu.

Takođe, ovaj preparat možete koristiti i u toku sunčanja. Jednostavno, nanesite ga na kožu tela pre kreme sa zaštitnim faktorom. Ovakvom primenom pospešićete tamnjenje kože i  dobićete savršeno lep bronzani ten.

 Oboji život