Maslina meni

Kako da pravilno negujete kožu tokom zimskog perioda

Kako da pravilno negujete kožu tokom zimskog perioda
Datum objave: 01.11.2019.

Leto je sada već davno za nama, čizme polako menjaju sandale, džemperi majice na bretele, tako je i vreme da kreme za sunčanje i održavanje boje  tena budu zamenjene proizvodima koji će štititi našu kožu tokom hladnijih dana. Zima možda donosi mnoge radosti, ali sa sobom donosi i velike promene vremena, koje na nezaštićenoj koži izazivaju razne iritacije i probleme. Bilo da imate suvu, masnu, normalnu ili kombinovanu kožu, važna je pravilna briga i nega, kako bi izbegli muke izazvane vremenskim prilikama i neprilikama i zadržali sjaj na licu. 

 

Prvo i osnovno: hidratacija

Tokom zime, lice je najnezaštićeniji deo tela koji je izložen snegu, mrazu, jakim vetrovima. Često dolazi do crvenila i perutanja, koji dovode do isušenja kože. Shodno tome, kožu treba iznova hidrirati kako bi prošla sa što manje oštećenja tokom ovog dela godine. Hidratacija kože je često sinonim za teške masne kreme koje previše čestom upotrebom stvaraju samo zaštitni film, ali ne rešavaju problem. Važno je da u upotrebi kozmetike za zaštitu lica koristimo i proizvode na bazi ulja. Maske na bazi ulja organskog avokada i hidrirajuće aloje  su savršena kombinacija i ne oduzimaju previše vremena. Dovoljno je koristiti je dva puta nedeljno, u trajanju od 20 minuta i hladni zimski dani vam ne mogu ništa!

Sunce je i dalje tu

Činjenica je da ne greje istim intenzitetom, ali sunčevi zraci su i dalje tu, što znači da je i UV zračenje i dalje tu. Tokom hladnih dana, sasvim je dovoljno koristiti proizvode sa SPF faktorom 15 kako bi izbegli negativne posledice.

Regeneracija je ključ

Ako slojevi oštećene i mrtve kože pokrivaju lice, onda nema smisla nanositi razne kreme i ulja. Sreća, rešenje ovog problema oduzima svega jedan dan u nedelji, a to je izuzetno bitna stavka u održavanju nege lica i tela. Postoje razne vrste pilinga: od onih koje spravljate sami do hemijskih pilinga koji se izvode pod stručnim okom. Važno je da znate kakvu kožu imate, jer piling koji je previše agresivan prema vašoj koži, tačnije neodgovarajući piling može brzo postati vaš najveći neprijatelj. Jedan od najmanje agresivnih proizvoda regeneracije kože na ovaj način je piling od mlevene koštice kajsije koji pored toga što otklanja mrtve ćelije kože, uspešno pokreće cirkulaciju, pomaže kod pojave akni, osvežava kožu, a samim tim i podmlađuje. 

Ne zaboravimo ruke!

Često ih krijemo u rukavicama i džepovima, gde su bezbedne od snega i vetra, i one nas i dalje iznenade ispucalom suvom i promrzlom kožom, a kada na sve to dodamo upotrebu hemikalija tokom raznih kućnih poslova (naročito tokom pranja sudova i sređivanja kupatila), stvarno nije fer da ih zapostavimo. Koža na rukama je tanja i sklonija sušenju i ekcemima, stoga je potrebno  izbegavanje svega agresivnog, pa i jakih krema koje će umesto da leče, samo pogoršati stanje. Najbolje rešenje je lavanda koja u sebi sadrži lekovita svojstva i pored prijatnog mirisa, doprinosi bržem izlečenju i oporavku kože. Koža na rukama uglavnom trpi oštećenja na gornjem delu šake, stoga je najpreporučljivije losione i kreme većinski nanositi na toj površini. Kvalitetna krema za ruke sa lavandom na bazi maslinovog ulja je saveznik tokom cele godine, ali tokom zime se njeni izuzetno pozitivni efekti vrlo brzo primete. 

Trikovi za negu usana

Ima li šta gore nego kada osetite ranice na ustima? Osećaj peckanja koji nastaje od otvorenih ranica ispucale kože suvih usana je zapravo jako lako rešiv. Prvo, potrebno je očistiti ranicu uz oblogu sa hladnom vodom. Ovaj postupak će zaustaviti krvarenje. Sledeća stavka je blagi tretman kokosovim ili jojobinim uljem koje možete nanositi svakodnevno bez ikakvih posledica. Nakon oporavka, nabavite balzam sa što prirodnijim sastojcima kako se ovakva situacija ne bi ponovila. Šea puter je lepo rešenje zbog svojih oleinskih, stearinskih i linolenskih kiselina koje omogućavaju hranjenje i hidraciju. Neizostavni balzam za usne sa medom ujedno pruža i antibakterijsko sredstvo, tako da pored sjaja, kombinacija prostih šećera u isto vreme i leči i štiti.

 

Posle ovih saveta, i mnogo drugih na nađem blogu, spremni smo za svaku zimsku avanturu u kojoj će se naša koža osećati bezbedno i tokom najvećih snežnih oluja.