Maslina meni

Kako do blistave kože uz kurkumu?

Kako do blistave kože uz kurkumu?
Datum objave: 26.12.2019.

Kurkuma, tradicionalno poznata kao indijski šafran zbog svoje duboko žuto-narandžaste boje, tokom istorije se koristila kao začin i boja za tekstil. Kurkuma takođe ima neverovatna lekovita dejstva, ne samo unutar tela, već i na koži.

 

Ova biljka, koja se inače koristi kao glavni sastojak karija, može pomoći vašoj koži kao kućni lek protiv akni, ekcema, psorijaze, suve kože, bora i tamnih kolutova ispod očiju. Takođe, umiruje upalu kože zbog velikog broja antioksidanata i usporava oštećenje ćelija. Može da pomogne i u smanjenju pigmentacije i da izjednači ton kože.

 

Indijske mlade već duže vreme koriste kurkuma pilinge i maske za lice kako bi pročistile i očistile svoje telo, i kako bi obezbedile zdrav sjaj svojoj koži pre venčanja. U daljem tekstu otkrivamo, kako i vi u par lakih koraka možete sebi priuštiti tretman kakav zaslužujete.

 

 

Zbog čega kurkuma deluje tako dobro?

 

Kurkuma upravlja rastom mikroorganizama na koži, pomažući da se odstrane bakterije koje izazivaju nastanak akni i sprečava širenje drugih infekcija. Sadrži snažna antioksidativna svojstva, čime uravnotežuje lučenje sebuma i pomaže u čišćenju pora.

Kurkuma je pokazala značajno protivupalno delovanje zbog svog isparljivog ulja i svog žutog ili narandžastog pigmenta, koji se naziva kurkumin. Kurkumin, fitonutrient, sadrži protivupalne sposobnosti za koje se pokazalo da su uporedive sa mnogim lekovima na tržištu danas, ali za razliku od lekova, kurkumin ne proizvodi toksičnost.

 

S obzirom na benefite ovog sastojka, postoji puno načina da se njegova lekovita svojstva uključe u vašu rutinu lepote. Maske za lice koje sadrže kurkumu su odlično sredstvo za piling i vrlo je jednostavno napraviti ih kod kuće sa samo nekoliko sastojaka. Redovnim korišćenjem ovakvih maski, blistava koža je zagarantovana.

Napravite svoju masku za lice od kurkume:

Izmešajte brašno, kurkumu, med i mleko da biste napravili pastu

  • 2 kašike brašna. Možete koristiti redovno brašno, pirinčano brašno ili mleveno ovseno ako vam je koža suva.
  • 1 kašika kurkume
  • 3 kašike mleka ili jogurta za borbu protiv akni.
  • Nekoliko kapi meda

 

Nanesite tanki sloj na lice i ostavite da se osuši 20 minuta. Isperite pod tušem, lagano trljajući kako biste je uklonili. Na očišćenu kožu lica nanesite hidratantnu kremu.

 

Ako se borite sa aknama, predlažemo kurkuma piling za lice udružen sa mlevenom košticom kajsije, koja takođe ima protivupalna dejstva.

Sve sastojke pomešajte zajedno u manjoj posudi i promešajte da se sjedine. Čistim rukama masirajte očišćenu, vlažnu kožu vrhovima prstiju, počevši od brade i radeći prema gore u malim krugovima. Isperite i nanesite hidratantnu kremu.

Dok moćni antioksidanti kurkumi daju živu žutu boju, imajte na umu da se te iste boje nećete lako rešiti ako je na licu držite predugo. Kurkuma može da oboji bledu kožu ako se ne koristi pažljivo. Maske od kurkume je dovoljno držati od četiri do deset minuta ako niste preosetljivi na ovaj začin. Ove situacije su zaista retke, ali ne škodi napomenuti.

 

Sa vama smo podelili dva najčešće korišćena recepta za sjajne maske od kurkume. Osim minimalnog troška i ulaganja vremena, ove maske ne zahtevaju komplikovane procese pravljenja, stoga ove tretmane uklopite u svoj ritual pripreme za najzabavniju noć u godini i u novu dekadu uđite sa predivno sjajnom i zdravom kožom.