Maslina meni

Kako pravilno negovati suvu kožu lica

Kako pravilno negovati suvu kožu lica
Datum objave: 05.09.2018.

Dosta žena poseduje suvi tip kože, ali često ne znaju kako pravilno da ga neguju i koje preparate da koriste. U ovom tekstu očekuje vas vodič koji će vam pomoći da definišete problem vaše kože i da odaberete adekvatne proizvode za njen bolji izgled.

Suva koža je tip kože koje karakteriše smanjeno lučenje lojnih žlezda, usled čega su joj smanjeni mekoća i elastičnost. Nedostatak masnoće vremenom dovodi do njene dehidratacije i povećane osetljivosti. Ona je uglavnom tanka, te se na pregibima lako javljaju bore i brazde. Usled toga, redovna nega ovog tipa kože je neophodna, jer će se u suprotnom brzo javiti prvi znaci starenja.

Suvu kožu prepoznaćete po  tome što je gruba, hrapava, bez masnoće, a često dolazi i do njenog pucanja. Neretko se javljaju i perutanje, osećaj zatezanja ili svraba, naročito nakon njenog umivanja. Na suvoj koži retko ima mitisera, proširenih pora ili suvišnog sjaja, ali ćete primetiti proširene kapilare i mimične bore.

Nega suve kože podrazumeva nekoliko koraka koji su esencijalni za njen lep i negovan izgled. Evo koji su najvažniji:

ČIŠĆENJE: Svakodnevno čišćenje suve kože je nezaobilazan tretman. Na ovaj način uklanjaju se šminka, nečistoće iz okoline, ali i produkti normalnog metabolizma kože. Prilikom izbora ovog preparata od velike je važnosti voditi računa da ne sadrži agresivne deterdžente, poput natrijum lauril sulfata.

Poželjno je da ovaj čistač u sebi sadrži biljna ulja koje nežno uklanjaju čestice prljavštine i ujedno neguju kožu, te je najbolji izbor mleko za čišćenje. Preparat za čišćenje suve kože koji odgovara ovim karakteristikama je Weleda blago mleko za čišćenje lica. Ova nežna emulzija kombinacija je biljnih i eteričnih ulja, koja dubinski čiste suvu kožu, a pritom ne oštećuju njen zaštitni sloj i ne isušuju je. Za dodatni efekat čistoće i hidratacije kože tu je i ekstrakt organskog hamemelisa. Mleko se pravilno upotrebljava tako što se mala količina preparata umasira vrhovima prstiju u kožu lica dok se sve nečistoće ne rastvore, a zatim se uklanjaju vlažnim tuferom vatice ili umivanjem mlakom vodom.

Nakon mleka, sledi korak čišćenja kože tonikom, čija je funkcija da ukloni eventualne ostatke prljavštine, reguliše pH, tonizira i pripremi kožu za redovnu negu. Prilikom izbora tonika za suvu kožu, najviše treba obratiti pažnju da on ne sadrži alkohol ili druge supstance koje pojačavaju efekat isušivanja. Primer ovakvog preparata je Logona osvežavajući tonik za suvu i normalnu kožu. On se može pohvaliti sastavom koji bi izuzetno prijao suvoj koži: sadrži hidrolat organske ruže i patentirani kompleks za intenzivnu hidrataciju, a ne sadrži alkohole i druge agresivne supstance. Koristi se tako što se direktno naprska na lice i prebriše tuferom vate, ili prelaskom već natopljenog tufera preko kože lica.

OSNOVNA NEGA: Naravno, redovnu negu suve kože čini upotreba adekvatne kreme za noć i dan. Ova krema treba da bude pažljivo odabranog sastava i da koži pruži upravo ono što joj nedostaje. Dakle, ona treba da bude bogata, hranljiva i masnija, i da sadrži supstance koje nadoknađuju nedostatak masnoće. Uglavnom su to odabrana bilja ulja i puteri, koji pomažu stvaranje zaštitnog filma na površini kože i na taj način čuvaju njenu vlažnost i čine je mekšom. Kako je ovaj tip kože sklon ubrzanom starenju, poželjno je i da krema sadrži različite aktivne principe koji će ovaj proces usporiti.

                     

Najbolju kremu koju možete odabrati za dnevnu negu suve kože je Dr. Hauschka krema od ruže. Ona poseduje masniju teksturu sasvim prilagođenu za nadoknađivanje masnoće koja nedostaje. Za sobom ostavlja i jači film na površini kože, koji je štiti od nepovoljnih spoljašnjih uticaja i podstiče njenu samoobnovu. Ova krema ublažiće i crvenilo kod kuperoze i rozacee, jer deluje umirujuće. U njen sastav ulaze hranljiva ulja kikirikija i avokada, kao i pčelinji vosak i ši puter. Ovu kremu potrebno je naneti ujutro, nakon umivanja i čišćenja kože tonikom.

Za noćnu negu preporučuje se Argan & Rose oil hranljiva noćna krema izrađena inovativnom tehnologijom koja ublažava vidljive znakove starenja kojima je suva koža sklona. Za nadoknadu masnoće koja nedostaje zaduženi su arganovo ulje i ši maslac, dok oligosaharidi intenzivno vlaže površinski sloj kože. Noćna krema nanosi se pre spavanja, nakon što ste uklonili sa lica šminku i prebrisali je tonikom.

DODATNA NEGA: Pored osnovne nege, suvoj koži neophodna je i dodatna nega koja će podtsaći njenu regeneraciju, dodatno je zaštititi od spoljašnjih uticaja i prevremenog starenja i nadoknaditi neophodne masnoće.

                

Obavezno je redovno korišćenje maske za lice, i to nekoliko puta u toku nedelje. Već nakon 30-te godine života preporučuje se Dr. Hauschka maska od ruže, koja vraća tonus opuštenoj koži i regeneriše je, te je pogodna za negu suve i zrele kože. Primenjuje se tako što se u debljem sloju aplikuje na površinu lica, vrata i dekoltea, te ostavi da deluje oko pola sata. Nakon tog vremena, višak se uklanja mlakom vodom, te sledi redovna hranljiva krema za dan ili noć.

U dodatnu negu suve kože spadaju i razni serumi ili biljna ulja koja se koriste u kombinaciji sa dnevnom i noćnom kremom. Oni trebaju da budu veoma hranljivi i da pomažu efekat hidratacije, omekšavanja i nege koji pružaju kreme. Primer takvog preparata koji bi suvokošci obožavali je Nana kozmetika Uljna mešavina za suvu kožu. Ona sadrži bogata ulja argana, badema i jojobe koji kožu regenerišu, hidriraju i štite od isušivanja. Nanosi se nakon redovnog čišćenja i to na vlažnu kožu, masiranjem male količine kružnim pokretima. Najbolji efekat ima ako se koristi uveče i to pre nanošenja noćne kreme. Ovako aplikovana uljna mešavina već nakon nekoliko dana upotrebe pokazuje svoje prve efekte i kožu čini glatkom, nežnom i elastičnom.

 Oboji život