Maslina meni

NEVEN U SLUŽBI LEPOTE

NEVEN U SLUŽBI LEPOTE
Datum objave: 26.04.2019.

Neven je jedna od najčešće spominjanih i najlekovitijih biljaka koja uspeva na našem području. Karakteristična je po cvetnim glavicama narandžasto – žute boje i upravo latice ovih cvetova čine njen lekoviti deo. Latice se beru po sunčanom vremenu i za njihov kvalitet je od velike važnosti da se pažljivo odvoje od cveta i osuše u hladu na prirodnoj temperaturi. Biljka neven specifična je i po tome što može cvetati tokom cele godine, ukoliko su zime blage.

Aktivni sastojci koji se nalaze u osušenim laticama su etarsko ulje, proteini, kalendulin, flavonoidi, tanini, saponini, karotenoidi, jabučna i salicilna kiselina. Interesantna činjenica je da nijedan izolovani sastojak niti sintetički proizvod koji imitira prirodnu kompoziciju sastojaka nevenovog cveta ne može imati istu delotvornost kao prirodna biljka.

 Brojna klinička ispitivanja su potvrdila da latice nevena imaju lekovito dejstvo na organizam i kožu čoveka. Preparati izrađeni od cvetova nevena čiste, stežu i stimulišu cirkulaciju u koži, a posebno su delotvorni u pospešivanju zarastanja rana, jer ubrzavaju proces granulacije i epitelizacije. Upravo zbog toga je neven biljka izbora za različite kozmetološke probleme, kao i značajno moderno fitoterapijsko sredstvo.

Osušeni cvetovi nevena koriste se za pripremu čaja koji se preporučuje kod različitih oboljenja organizma, dok se u kozmetici koriste njegovi različiti vodeni i uljani ekstrakti i tinkture. Primenjuje se u kozmetičkim preparatima koji su namenjeni ubrzavanju regeneracije i revitalizacije kože, i umirivanju crvenila, iritacija i inflamacija. Takođe, odlično je sredstvo za negu suve kože, jer joj vraća njenu prirodnu vlažnost, a zbog antioksidanasa u svom sastavu štiti je i od prevremenog starenja.

Kako je neven jedna od biljaka koje imaju najveću lekovitu moć u tretiranju kože, često je prisutna i u različitim proizvodima prirodne kozmetike. Danas pominjemo najvažnije među njima, sa najvećim udelom nevenovog ulja u svom sastavu:

SINEFARM MAST SA NEVENOM:

Mast sa uljanim ekstraktom nevena jedan je od onih proizvoda koje svako treba da ima u svojoj „kućnoj apoteci“. Ovo je univerzalni proizvod koji se može koristiti tretiranje različitih problema, od bakterijskih infekcija kože, do opekotina  izazvanih toplotnim uređajima ili UV zračenjem. Kompanija Sinefarm u svoju nevenovu mast dodaje i ekstrakt korena sveže šargarepe, koji pomaže u njegovom delovanju na regeneraciju kože nakon sunčanja.

      

FRESHKA GORA NEVENOVA MAST:

Sličan preparat dolazi iz laboratorije drugog domaćeg brenda prirodne kozmetike. Freshka Gora kao bazu za svoju nevenovu mast koristi mešavinu maslinovog ulja, pčelinjeg voska, ekstrakta ruzmarina i esencijalnog ulja lavande. Ova mast preporučuje se u tretmanima kožnih oboljenja, poput ekcema, psorijaze i dermatitisa, ali i kod ublažavanja tegoba kod hemoroida ili proširenih vena i kapilara

                

WELEDA KREMA ZA PODRUČJE PELENA OD NEVENA:

Kako je osetljiva bebina koža u pelenskoj regiji stalno izložena negativnim spoljašnjim uticajima koji uzrokuju nastanak crvenila i iritacija, upravo je ekstrakt nevena najvažniji sastojak koji krema za tu regiju treba da sadrži. On će umiriti kožu koja je upaljena, smanjiti osećaj peckanja i nelagodnosti. Redovnom primenom ove kreme sprečićete nastanak ili ublažiti već postojeći osip kože.

 

 

LOGONA HRANLJIVI BALZAM ZA USNE BIO NEVEN:

U nemačkoj laboratoriji za izradu prirodne kozmetike odlučili su da iskoriste sve potencijale biološki uzgojenog nevena i uvrste ga u formulaciju svog balzama za usne. Njegovo svojstvo da regeneriše kožu od presudnog je značaja u nezi suvih, ispucalih i oštećenih usana. Ovakav balzam, sa prirodnim uljem nevena, a bez dodatog mineralnog ulja, ne stvara prividni osećaj nahranjenih usana, već ih zaista dubinski hidrira i čini mekim i glatkim.

SAPUNI SA NEVENOVIM ULJEM:

Domaće radionice za izradu sapuna često dodaju uljani ekstrakt nevena u svoje sapune koji su namenjeni pranju kože sa ekcemima i psorijazom. Dar kozmetika sapun od kantariona i nevena, kao i Eco Product sapun od kozjeg mleka i nevena savršeni su izbor i za pranje kože tela tokom letnjih meseci kada je koža izložena suncu, za kupanje osetljive dečije kože, kao i za umivanje suve, osetljive ili iritirane kože.

Osim u gotovim preparatima, uljani ekstrakt nevena možete koristiti i u za pripremu maski, seruma ili pilinga koje koristite u svojoj rutini ulepšavanja. Tom prilikom odaberite ekstrakte brendova Aromatica, SiemprevivaMarigold ili Oshadi.

Recimo, jednostavnu masku za osvežavanje lica nakon sunčanja pripremite tako što ćete dve kašike ulja od nevena pomešati sa jednom kašikom pavlake. Nanesite masku na lice u debelom sloju i ostavite je da deluje pola sata. Nakon toga, umijte se toplom vodom i na još vlažno lice nanesite nevenovo ulje.