Maslina meni

PRIRODNI PREPARATI ZA LEPU I NEGOVANU KOSU

PRIRODNI PREPARATI ZA LEPU I NEGOVANU KOSU
Datum objave: 09.05.2019.

Zdrava i negovana kosa od pamtiveka je simbole ženske lepote i zavodljivosti. Međutim, u današnje vreme, ona je izložena brojnim spoljašnjim uticajima koji je oštećuju i narušavaju njen izgled. Pre svega, naša kosa često je izložena smogu i duvanskom dimu, koji nepovoljno utiču na njen kvalitet i hemijski je oštećuju. Situacija je posebno zabrinjavajuća leti kada našu kosu uništavaju i sunce, hlor ili slana voda na moru.

Podjednako destruktivan uticaj imaju i oni štetni uticaji čiji smo mi glavni krivci. Za početak tu su mehanička oštećenja kose koje pravimo češljanjem grubom četkom ili vezivanjem repa gumicom. Verovatno najgore što radimo svojoj kosi jeste njeno stilizovanje aparatima koji rade na principu zagrevanja. Vrela presa, figaro i fen zakleti su neprijatelji kose i nikako ih ne smete upotrebljavati ukoliko želite da vaša kosa bude svilenkasta i meka.

Kada su u pitanju preparati za pranje, negu i stilizovanje kose, često u neznanju pravimo grešku, te biramo one čiji sastav negativno utiče na njen kvalitet. Šamponi sa agresivnim sirovinama, ali i farbe na bazi amonijaka, našu kosu učiniće krtom, suvom i oštećenom. Zato je od posebne važnosti da, prilikom odabira proizvoda kojim ćemo negovati kosu, biramo uvek one sa blagim biljnim sirovinama. Poenta je u tome da, iako sadrže sastojke koji su manje štetni, ovakvi preparati podjednako su efikasni i kvalitetni.

Ako za svoju kosu želite samo najbolje, morate joj podariti puno ljubavi i nege. Evo nekoliko saveta i preporuka koje vam mogu pomoći da svoju kosu sačuvate jakom, zdravom i lepršavom:

Koristite prirodne farbe

Gotovo svaka žena svoju kosu tretira štetnom farbom za kosu, što je veoma poražavajuće, imajući u vidu njihovo štetno hemijsko delovanje. Naravno, nije potrebno da se u potpunosti odreknete bojenja kose zarad njene lepote, ali je neophodno umesto agresivnih farbi odabrati njihovu zdraviju varijantu. Prirodne farbe mogu biti podjednako efikasne, a kosu neće oštećivati i isušivati.

Dobar izbor je Phyto farba za kosu, koja u sebi poseduje isključivo prirodne pigmente, a ne sadrži amonijak, rezorcinol i PPD (Paraphenylenediamine). Botanički pigmenti i biljna ulja iz ove farbe garantuju maksimalno prekrivanje sedih, ali i negu kose i vraćanje njenog prirodnog sjaja.

I italijanski proizvođač  preparata za kosu Biokap nudi svoje rešenje u vidu farbe koja takođe ima veoma blag sastav. Interesantna je činjenica da su Biokap farbe toliko kvalitetne da ih mogu koristiti trudnice, mladi i osobe sa zdravstvenim problemima ili alergijama.

           

Ukoliko ne želite punu boju kose, već  ste samo raspoloženi da blago promenite njen ton, odličan izbor mogu biti i kana ili biljne mešavine za bojenje kose. Herbal Time kana sadrži samo kombinaciju biljnih ekstrakata i biljnih ulja, te ćete dobiti drugačiju nijansu kose bez bojazni od oštećenja.

Svoju verziju proizvoda za nijansiranje nudi i Logona, i to u vidu biljne boje u prahu. Ona predstavlja mešavinu pigmenata dobijenih iz samih biljaka, te takođe čini zdraviju varijantu bojenja kose.

Birajte blage šampone

Kada je pranje kose u pitanju, većina žena poseže za šamponima čiji sastav negativno deluje na njihovu kosu. Većinom najviše štete nanose agresivni sulfati, čija je namena da uklanjaju nečistoće sa kose i vlasišta. Međutim, prilikom procesa pranja, oni sa sobom odnose i važne masnoće sa površine temena, te ga ostavljaju suvim i iritiranim. Na ovako tretiranom temenu uskoro se mogu javiti upale, crvenilo, a može doći i do nastanka peruti. Stoga je vema bitno da šampon bude bez ovih štetnih sastojaka, a po mogućstvu i bez konzervansa i veštačkih aroma i boja.

Primer ovakvog proizvoda jeste šampon Freška gora, koji sadrži isključivo saponifikovana ulja, biljne ekstrakte, jabukovo sirće i esencijalna ulja. Ovakva formulacija garantuje vam dobro pranje uz nimalo oštećenja kose i vlasišta. Čak naprotiv, šampon će vam pomoći da se održi vlažnost temena, ali i da kosa bude nežna, svilenkasta i zaštićena od spoljašnjih uticaja.

Nakon pranja kose ovim šamponom možete koristiti Dr. Hauschka regenerator koji odgovara svim tipovima kose. Baziran na čičku, koprivi, jojobi i belom slezu, ovaj regenerator omogućava lakše raščešljavanje kose, a pritom je maksimalno neguje.

Dodatna nega kose

Pored preparata za osnovnu higijenu kose u svojoj rutini poželjno je da imate i redovni korak dodatne nege. Naravno, misli se na adekvatnu masku za teme i kosu, koju ćete primenjivati makar jednom nedeljno. Shenemil glina za kosu koristi se baš poput maske, a deluje tako što uklanja nečistoće sa temena, eliminiše toksine i sprečava nastanak peruti. Redovnom upotrebom kosu neguje, jača i vraća joj njen prirodni sjaj.

Pored maske, kao dodatnu negu za kosu možete koristiti i različita biljna ulja ili biljne serume sa negujućim efektom. Žene sa izrazito suvom i oštećenom kosom mogu koristiti Spivak vosak za vrhove kose, koji obnavlja strukturu kose i daje joj prirodni sjaj. Primenjuje se kao i svaki serum za kosu, tako što se nežno dlanovima utrlja u krajeve kose. Što je najvažnije, vosak sadrži samo biljna ulja i pčelinji vosak, a potpuno je bez parafinskog ulja i silikona. Iako se veoma često koriste u kozmetici za kosu, silikoni zapravo sprečavaju lep izgled vaše kose na duže staze. Iako nakon nanošenja seruma sa silikonima kosa deluje zaglađeno i mekano, oni na njoj stvaraju film koji otežava kosu i čini da se ona brže masti. Rezultat je naročito vidljiv kod žena sa tankim vlasima, jer njihova kosa posebno deluje slepljeno, nema volumen i brzo se prlja. Odlična zamena mogu biti ovako izbalansirana i kombinovana biljna ulja, koja ne ostavljaju za sobom mastan film, već samo osećaj fine i zaglađene kose.