Maslina meni

ŠTA SU HIDROLATI I KAKO IH KORISTITI

ŠTA SU HIDROLATI I KAKO IH KORISTITI
Datum objave: 19.10.2018.

U svetu kozmetike poslednjih godina hidrolati dobijaju sve veću popularnost, te njihova upotreba postaje sve rasprostranjenija. Iako se o njima dosta priča, retko ko zna šta se zapravo krije u tim malim bočima i koji je najbolji način da se iskoriste.

Pre svega, kada se govori o hidrolatima misli se na nusprodukte koji nastaju prilikom proizvodnje eteričnih ulja.  Kao što znate, esencijalna ulja dobijaju se destilacijom, a kondenzat koja se izdvaja prilikom tog procesa naziva se hidrolat.

 Ta magična tečnost krije brojne aromatične i lekovite supstance iz žive biljke, te ima slično delovanje kao i esencijalno ulje. Veoma bitna razlika među njima jeste u tome što se ulja koriste razblažena, dok se hidrolati direktno nanose na kožu.

 Kako hidrolati kupe aromu biljke, svaki od njih ima specifičan miris. Početnici koji se tek susreću sa hidrolatima često će se požaliti da ovaj miris nije najprijatniji, ali vremenom se naviknete da njega i možete nesmetano da uživate u svom blagodetima ove lekovite cvetne vodice.

Kako se koriste hidrolati?

Hidrolati su multifunkcionalni proizvodi i mogu se koristiti na bezbroj različitih načina. Bočica hihrolata treba da bude deo svake kućne apoteke ili kozmetičkog stočića, jer je preparat koji rešava brojne zdravstvene i estetske probleme.

  1. Tonik za lice

Svakako, najčešće se hidrolati koriste umesto tonika za lice. Možete ga prskati direktno na kožu pa brisati vaticom, ili preći preko lica već nakvašenim tuferom. Funkcija mu je da kožu osveži, ukloni produkte metabolizma ili druge nečistoće. Takođe, može se koristiti i nakon mleka za čišćenje, kada će eliminisati višak preparata ili eventualne ostatke šminke.

  1. Dodatna hidratacija kože

Osim kao tonik, hidrolat se koristi i kao sprej za osvežavanje i hidriranje lica. Nanosi se prskanjem direktno na kožu lica, a nakon toga se ostavlja da se osuši, nakon čega sledi krema za lice. Ukoliko ne koristite kremu, već biljna ulja, nanesite ih na još vlažnu kožu i utrljajte ulje dok se potpuno ne upije.

  1. Obogaćivanje kozmetike

Hidrolati se mogu dodati i u većinu kozmetičkih proizvoda i na taj način ih obogatiti i učiniti efikasnijim. Bez obzira da li je u pitanju šampon, kupka, tonik ili maska za lice, delovaće mnogo bolje i intenzivnije ako im se pridoda i supena kašika hidrolata.

  1. Nega kose

Ako želite meku, sjajnu i negovanu kosu, hidrolati vam mogu i u tome pomoći. Njima možete isprati kosu nakon pranja ili jednostavno poprskati krajeve vlasi nakon sušenja. Pozitivne strane upotrebe hidrolata su što ne maste kosu i ne otežavaju je.

A koji su najbolji hidrolati?

  1. Hidrolat rimske kamilice

Rimska kamilica deluje umirujuće i protivupalno, i preporučuje se za  negu osetljivog tipa kože. Ublažava alergije, crvenilo i iritacije, pa ga mogu koristiti majke na svojim mališanima koji pate od pelenskog osipa. Marigold hidrolat rimske kamilice odličan je i za ublažavanje crvenila nakon sunčanja.

  1. Hidrolat čajevca

Baš kao i esencijalno ulje ove biljke, Oshadi hidrolat od čajevca deluje antiseptično, antigljivično, antivirusno i antibakterijski.  Namenjen je osobama sa upaljenom aknoznom kožom, ali i onim sa različitim gljivičnim promenama. Odlično se pokazao i kao sredstvo za dezinfekciju rana i ogrebotina, kao i kože nakon brijanja.

  1. Hidrolat žalfije

Siempreviva hidrolat od žalfije deluje na skupljanje pora, te se koristi u tretiranju mešovite i masne kože i regulisanju lučenja masnoće. Upravo zbog tog efekta primenjuje se i kod osoba koje imaju problem sa preteranim mašćenjem kože ili znojenjem tela.

  1. Hidrolat ruže

Cvetna ružina vodica verovatno je jedan od najpopularnijih hidrolata. Od davnina žene širom sveta koriste ga za tretiranje suve, tanke, osetljive i zrele kože. Poboljšava funkcionisanje krvnih sudova, a ujedno čisti pore i matira kožu. Spivak hidrolat ruže ukloniće znake umora, eliminisati podočnjake i tamne krugove oko očiju.

Oboji život