Maslina meni

Bore i celulit idu s godinama, ali se gube uz kolagen

Bore i celulit idu s godinama, ali se gube uz kolagen
Datum objave: 27.06.2019.
Kategorija: Zdrava hrana

Ako ste mislili da ste nakon 25-te osuđeni na neminovne neželjene fizičke pojave u vidu bora na licu i vratu, mlitave i suve kože, kose bez sjaja i lomljivih noktiju, potpuno ste u pravu. Međutim, to ne znači da se morate prepustiti tom procesu i upadati iz godine u godinu u sve veću depresiju. Naravno, uvek su tu razni kozmetički tretmani, koji su najčešće invazivne prirode ili se, pak, često moraju ponavljati da bi bili efikasni. Sasvim je suvišno isticati količinu novca potrebnu da se izdvoji za ove periode ulepšavanja.

Onda se, verovatno, pitate – šta uraditi, a zadržati lepotu kože i prihvatati svaku novu godinu koja dolazi sa osmehom na usnama?

Pored svih mogućih saveta lekara, nutricionista, pobornika zdrave ishrane, jogija, gurua, i sl., da li ste razmišljali o tome da u svoju svakodnevnu ishranu uvrstite i prirodni dodatak – kolagen?

Da, definitivno smo svi čuli za njega i čim se pomene jedna od prvih asocijacija je elastična koža, meka, mlada i sjajna poput bebine. Asocijacija je i više nego na mestu, jer je činjenica da bebina koža ima najviše kolagena u sebi, a kako starimo, ova belančevina se troši i polako nestaje.

Šta je, zapravo, kolagen?

Kao što smo već pomenuli, u pitanju je kompleksan protein, sastavljen od čak 19 aminokiselina. Među najznačajnijima su: glicin, arginin, glutamin i prolin. Kolagen u telu zauzima skoro 25% telesne strukture i ponaša se kao lepljiva materija (naziv potiče od grčke reči kolla, što znači lepak) koja vezuje ćelijske elemente, ubrzava i olakšava izgradnju tkiva i organa čiji je i sastojak. Ako ga u organizmu ima u dovoljnim količinama, većina telesnih struktura, poput tetiva, kostiju, zglobova, noktiju, kose i kože biće vitalna i funkcionalna.

Međutim, kako vreme prolazi, u telu opada kapacitet obnove kolagena. U mladosti se ovaj deficit relativno brzo nadomesti, međutim, kasnije je on usporen, što dovodi do raznih degeneracijskih promena. Ovaj nedostatak se ispoljava u slabijem funkcionisanju mišićno-skeletnog sistema, što prouzrokuje ukočenost i bolove u zglobovima (zbog slabije ili istrošene hrskavice), ali i u unutrašnjosti tkiva i organa. Pad imuniteta je takođe povezan sa količinom ove belančevine u telu, kao i najveći deo estetskih problema, poput celulita, izraženih strija, bora, manjka sjaja u kosi, itd.

Kako nadomestiti deficit kolagena i šta se postiže ako se unosi kao dodatak ishrani?

Kolagen se može unositi oralnim putem u obliku praha, tableta, kapsula ili sirupa. Na ovaj način čitav organizam se opskrbljuje gradivnim proteinom koji podstiče regeneraciju i stvaranje vezivnih tkiva po celom telu. Ono što je posebno zanimljivo i podsticajno za sve koji su izgubili veru u mladolik izgled u srednjem dobu, jeste mogućnost stvaranja vlastite proizvodnje kolagena u telu, ako se ono preplavljuje dodatnim količinama.

Naravno, osim suplemenata, primarni izvor rezervi kolagena bi trebalo da nam bude raznovrsna ishrana. Stručnjaci smatraju da, recimo, domaća supa od goveđih kostiju može da obezbedi velike količine zaliha ove belančevine u organizmu. Koja se hrana još preporučuje za očuvanje elastičnosti kože?

Pre svega, u ovu grupu spada zeleno povrće (spanać, kupus, kelj, blitva, brokoli, špargla), crveno voće i povrće, omega masne kiseline (riba, morski plodovi, orašasti plodovi), ćuretina, namirnice od soje, kao i citrusi. Takođe, minerali poput magnezijuma, gvožđa i cinka podstiču proizvodnju kolagena, pa možete konzumirati i onu vrstu hrane koja obiluje njima (spanać, badem, avokado, tofu, celovite žitarice, jagnjetina, jaja, sočivo...).

Međutim, pošto najveći deo ljudi nije u mogućnosti da uvek konzumira sve ove namirnice koje su bogate kolagenom i koje podstiču njegovu proizvodnju, što zbog svakodnevnih obaveza ili nemogućnosti da određene namirnice i uvrste u svoj meni, nameće se prirodan i logičan izbor u vidu upotrebe suplemenata kao dodatak ishrani.

Ako se uzima u vidu tableta, kolagen se pije 3 puta dnevno po 2 tablete pre jela. Preporučena dnevna doza za kolagen u prahu je 10g i poželjno je da se umeša u čaj, sok, jogurt ili već željeni napitak. Oni koji se odluče za tečni kolagen, u toku dana bi trebalo popiti 25 ili 50ml (u zavisnosti od proizvođača i sastava pakovanja).

 

Koje ćete promene uočiti na i u svom telu nakon određenog perioda upotrebe kolagenskih suplemenata:

  1. Zdravija koža
  2. Smanjenje bolova i degeneracije u zglobovima (posebno pozitivan učinak ima kod prevencije reumatoidnog artritisa i smanjenja tegoba ako je već prisutan)
  3. Bolje zdravlje creva (pošto aminokiseline u kolagenu stvaraju tkivo koje pokriva debelo crevo i gastrointestinalni trakt, dopunjavanje kolagenom može pomoći u tretmanu crevnih poremećaja, kao što su sindrom propustljivog creva, sindrom iritabilnog kolona, GERB, Kronova bolesti ulcerozni kolitis)
  4. Brži metabolizam, više energije i izdiferenciranija mišićna masa
  5. Jači nokti, kosa i zubi
  6. Zdravija jetra
  7. Zdrav kardiovaskularni sistem
  8. Prevencija arteroskleroze

 

Iako je kolagen sasvim prirodan preparat bezbedan da se koristi, zabeležene su i neke nus pojave, koje, ipak, nisu alarmantne i zadese mali procenat osoba: osećaj težine u stomaku, blaga dijareja i osip. Poredeći blagodeti koje kolagen ima na ljudsko zdravlje i organizam, ovi minorni propratni efekti koji mogu biti izazvani od strane suplemenata (ako se i pojave) su zanemarljvi i prolaznog karaktera.