Maslina meni

Doručkujte zdravo na brz i lak način

Doručkujte zdravo na brz i lak način
Datum objave: 16.09.2019.
Kategorija: Zdrava hrana

Čim otvorite oči i setite se šta sve danas treba uraditi, doručak vam je verovatno na poslednjem mestu u dnevnom rasporedu. Seckanje voća u komadiće, pranje i pripremanje salate ili prženje jaja verovatno zvuči kao nemoguća misija, pogotovo ako imate porodicu i decu. Nećemo se zavaravati, vrlo dobro znamo, i razumemo, da je vaš prvi obrok u danu verovatno iz pekare, da nije zdrav, da je pun holesterola i nezdravih masti i šećera. Sigurni smo i da znate da vas ovakav izbor neće učiniti energičnim i produktivnim, već naprotiv. Sledi tromost, pospanost, blage poteškoće u motoričkim akitvnostima... da, ako niste fokusirani ili osećate nedostatak snage, ovo može biti jedan od razloga.
Nedostatak vremena često nas sprečava u pripremanju zdravih obroka ali je bar za doručak, danas lako stići do zdrave kombinacije koja će nam dati energiju za čitav dan i pokrenuti nas na pravi način.
Naši predlozi koje možete kupiti na putu do posla ili ih držati u kancelarijskoj kuhinji su brzi za pripremu i zahtevaju minimum truda:

MUSLI I PAHULJICE

Doručak koji je poslednjih godina sve popularniji u svetu a i kod nas, sastoji se od pahuljica koje mogu biti od zrna spelte, pirinča, ovsa, prosa, heljde, raži, ječma ili pšenice. Najčešće se pripremaju sa jogurtom ili mlekom za svega nekoliko minuta i u taj obrok možete dodati sveže ili sušeno voće, ali i razne semenke. Veoma popularne u kafićima u odeljku menija za doručak jesu granole, pomešane sa voćnim jogurtima i svežim voćem po izboru. U marketima ih možete pronaći u čašama za poneti. Na kraju, stari dobri musli sa mnoštvom ukusa ili ovsene kaše bez šećera i veštačkih dodataka, utoliće vašu jutarnju glad i dati vam potrebnu snagu. Budite maštoviti i jedva ćete čekati svaki naredni doručak!

SENDVIČI I PITE

Za one koji ujutru mogu pojesti malo više, postoje obilniji obroci bogatiji sastojcima sa vežim sadržajem proteina i ugljenih hidrata! Već pripremljene i upakovane sendviče i pite sigurno ste viđali u prodavnicama zdrave hrane. Pite bez šećera, organskih zaslađivača i emulgatora opasnih po zdravlje, mogu se naći u slatkoj ili slanoj varijanti. Sendviči dolaze u raznim interesantnim varijantama kao što su: sendvič sa posnom ruskom salatom i algama, sejtan sendvič sa algama ili tofu sendvič sa algama. Kupovne sendviče i pite, kao i mnoge druge slane poslastice, srešćete u raznim kombinacijama, ali ih uz malo maštovitosti i inspiracije možete pripremiti i kod kuće.

KEKSI

Integralni keksi bogati vlaknima, hrono, proteinski i bundevini krekeri, napolitanke bez šećera, biskviti, kolutići... ponuda organskih brzih, suvih obroka je tolika da nećete moći tako lako da se odlučite. Jutrima kada nemate vremena da previše razmišljate o tome šta ćete jesti, super zdrav izbor mogu da budu slatke ili slane grickalice. Ako im dodate voćni jogurt, neki kremasti preliv ili sirni ili biljni namaz u slučaju slane varijante, imate zagarantovan doručak koji će probuditi sva vaša čula. Još jedna od prednosti grickanja ovakvih đakonija za doručak jeste prosta logistika: lako ih je preneti, nema pripreme i možete jesti čak i u kolima na putu do posla ili za radnim stolom.

U Katanićevoj 2, čeka vas velika ponuda zdrave hrane koja može zameniti vaš uobičajeni doručak!
Savete o ishrani možete u svako doba pronaći na našem blogu, a na sva dodatna pitanja rado ćemo vam odgovoriti. Uzdravlje!