Maslina meni

Eliminiši beli šećer - Pronađi zdraviju alternativu

Eliminiši beli šećer - Pronađi zdraviju alternativu
Datum objave: 28.08.2020.
Kategorija: Zdrava hrana

Industrijski beli šećer već dugo je spisku namirnica koje su nepoželjne u zdravoj i izbalansiranoj ishrani. Njegove loše strane poznate su i jasno definisane, ali kako onda pronaći pravi proizvod koji će prijati sladokuscima, a pritom biti zdravija alternativa?

Srećom, na našem tržištu dostupni su brojni proizvodi čija konzumacija zapravo pogoduje našem zdravlju. Njihova sposobnost zaslađivanja ništa nije lošija od običnog belog šećera, a pritom ne mora da vas grize savest dok ih konzumirate.

Ovo su samo neki od njih, a na vama ostaje da odaberete baš onaj koji se uklapa u vaš stil života i prehrambene navike.

 

AGAVA SIRUP

Iz listova plave agave dobijamo moćni agava sirup ili "medenu vodicu", koju potpuno normalno koristimo u našim receptima za pripremu slatkiša. Ipak, značajno se razlikuje od belog šećera, jer je potpuno prirodnog porekla i ne šteti zdravlju i organizmu. Dobija se presovanjem listova na niskim temperaturama, te u njemu ostaju aktivni i minerali, poput gvožđa, vitamina D i drugih lekovitih materija.

 

MELASA SIRUP

Sa druge strane, tu je i melasa sirup, koji predstavlja zdraviji produkt prilikom tretiranja šećerne repe ili šećerne trske. Takođe u sebi sadrži i zaista brojne vitamine i minerale, koji na više načina pomažu održavanju zdravlja organizma. Često se koristi kao terapija u tretiranju anemije i to baš zbog svog bogatstva gvožđem.

 

BREZIN ŠEĆER

Jedna od omiljenih alternativa belom šećeru jeste brezin šećer. Kao što mu i samo ime kaže, dobija se od breze, a po sastavu je prirodna supstanca ksilitol. Po osobinama podseća na običan šećer, jer se lako rastvara i odlično imitira njegov ukus. Ipak, značajna razlika krije se u njegovom glikemijskom indeksu.

Glikemijski indeks brezinog šećera je 7-13, dok je kod industrijskog šećera on 100. Ovo je veoma važan podatak koji brezin šećer čini boljim izborom za dijabetičare ili osobe sa insulinskom rezistencijom. Takođe, kod osoba koje drže dijetu sa niskim unosom ugljenih hidrata, upravo ksilitol će biti zaslađivač izbora.

 

STEVIJA

Verovatno najpoznatija zamena za šećer jeste magična stevija. Ovaj zaslaživač dobija se iz južnoameričke biljke, a u tom procesu ne dodaju mu se hemikalije i veštački zaslađivači. Ono što je najinteresantnije jeste da je prirodni zaslađivač stevija 300 puta slađi od šećera, a pritom ne sadrži ugljene hidrate ni kalorije.

 

KOKOSOV SIRUP

Kokosov sirup dobija se od nektara kokosovog cveta, a može se koristiti u svim receptima kao zamena za običan šećer. Kod njega je takođe važno da ima nizak glikemijski indeks i da je kao takav pogodan za upotrebu kod osoba sa insulinskom rezistencijom ili na niskokaloričnog dijeti.

 

FRUKTOZA

Fruktoza jeste šećer dobijen iz voća, koji tehnički i dalje predstavlja šećer, ali dosta blaži nego regularan. Upravo zbog toga, u jela i piće dodaje se u manjim količinama da bi se postigao isti stepen slatkoće. Takođe, dobra vest je da i za njegovu razgradnju u organizmu nije potreban insulin.

 

DEKSTROZA

Kada vam je potrebna ona brza doza šećera, tada se bira dekstroza. Ona predstavlja šećer dobijen iz grožđa, koji se lako vari i poprilično brzo dospeva u krv. Zbog ovakvih svojih osobina, često je koriste sportisti ili osobe koje se bave težim fizičkim poslovima.

U prodavnici zdrave hrane Maslina nudimo veliki izbor najrazličitijih prirodnih zaslađivača, a na vama je samo da odaberete onaj koji je pravi za vas!