Maslina meni

Kako odabrati ukusan a zdrav namaz | Detaljan vodič kroz hranljive namaze i putere

Kako odabrati ukusan a zdrav namaz | Detaljan vodič kroz hranljive namaze i putere
Datum objave: 05.10.2020.
Kategorija: Zdrava hrana

Iako se namazi i puteri smatraju nezdravom opcijom u ishrani, dobro je znati da oni imaju i svoju zdravu verziju. Često ih nećete pronaći u komercijalnim trgovinama, ali ako zavirite u prodavnice zdrave hrane čeka vas njihov zaista veliki izbor. Postoje zaista puno namaza u različitim varijacijama, a svako može pronaći onaj baš po svom ukusu. Ovo su samo neki od njih:

  1. Prirodni namazi od voća

Za pripremu jela i deserta često se koriste namazi izrađeni od različitih vrsta voćki. Naravno, postoje oni koji su zaslađeni velikom količinom nezdravih šećera, te je uvek dobro odabrati prirodniju varijantu koja je bolja za naše zdravlje. Takvi namazi od voća zaslađeni su isključivo prirodno prisutnim šećerima u voćnim koncentrisanim sokovima. Pored toga, prirodni voćni namazi ne sadrže ni pojačivače ukusa ili boja, kao ni konzervanse ili aditive. Za njihovu proizvodnju koriste se velike količine voća, poput borovnica, malina, pomorandži ili šljiva.

Najpopularniji proizvodi iz ove kategorije dolaze od proizvođača NISHA, koji je poznat po proizvodnji organskog namaza od šipurka i voćnog namaza od drenjina . Takođe, tu je Francuski proizvođač St. Dalfour čiji namaz od maline i nara osvaja i najzahtvenije sladokusce.

  1. Namazi od pečuraka

Posebna vrsta prirodnih namaza jesu oni izrađeni od različitih vrsta pečuraka. Izuzetno su poželjni u zdravoj ishrani jer jačaju imunitet, sadrže visoke koncentracije različitih minerala, a veoma dobro štite organizam i od maligniteta. Ukoliko se odlučite da probate zdraviju varijantu ovih namaza, preporuka je svakako posni biljni namaz sa šitake pečurkama .

Verovatno najtraženiji namazi su oni od tartufa - veoma retkih i dragocenih pečuraka poznatih po specifičnom ukusu i mirisu, ali i veoma visokoj ceni. Postoje studije koje potvrđuju njihovu delotvornost u pojačavanju sposobnosti koncentracije i pamćenja složenijih zadataka. Domaći proizvođač "Šumska tajn a" u svojoj liniji proizvoda poseduje i namaz sa vrganjem , koji je bez glutena i bez genetski modifikovanih sirovina.

  1. Humus namazi

Iako su humus namazi deo srednjoistočnjačke kuhinje, u poslednjih nekoliko godina postali su veoma traženi i na našem području. Najcenjeniji je zbog svog specifičnog ukusa, ali i zbog činjenice da ne sadrži gluten, te se može primenjivati u ishrani osoba sa intolerancijom.

Humus namazi izrađuju se od sirove leblebije i različitih začina, a ova kombinacija sirovina poznata je kao "vitaminska i mineralna bomba". Pored toga, tu su i zdrave masti, proteini i vlakana, koji daju duži osećaj sitosti.

Humus namazi postoje u svojoj originalnoj verziji, ali i sa dodatkom različitih zdravih namirnica, kao što su humus sa semenom golice ili humus sa ljutom paprikom .

  1. Puteri od jezgrastog voća

Osim što su izuzetno korisni za zdravlje, namazi od jezgrastog voća su verovatno najukusnija zdrava hrana. Izrađuju se u bezbroj različitih kombinacija i koriste se pripremu slanih i slatkih jela.

Neke od njih zaista ne smete preskočiti u svojoj ishrani:

Krenite zdravijim putem, bez potrebe da štedite na bogatstvu i raznovrsnosti ukusa. Ako do sada niste probali zdrave namaze, sada je pravi trenutak da odaberete onaj baš po svojoj meri!