Maslina meni

Koje su prednosti zdravih testenina u vašoj ishrani

Koje su prednosti zdravih testenina u vašoj ishrani
Datum objave: 23.02.2022.
Kategorija: Zdrava hrana

Izbalansirana ishrana je ne samo prioritet modernog čoveka, nego i ključ do zdravog organizma. Nezdrav život i brza hrana izazivaju mnoge posledice po organizam, bez obzira što ih možda i ne osetimo u određenom trenutku. Poslednju deceniju zdrava ishrana dolazi u samu žižu javnosti i ljudi sve više shvataju njen značaj. Mnoge namirnice su označene kao nepoželjne od strane nutricionista, a jedne od takvih su i testenine. Vodi se dosta polemika o tome da li testenina ima više negativnih ili pozitivnih svojstava. Testenine spadaju u skrobnu hranu i izbegavaju se u mnogim dijetama zbog velike kalorijske vrednosti i visokog glikemijskog indeksa, ali ako ste ljubitelj ovakvih obroka slobodno ih možete povremeno koristiti, čak i u dijetalnoj ishrani.

Ukoliko pravilno odaberete vrstu testenina i preliv, ovaj obrok može da bude i vrlo ukusan i zdrav. A birajte zdravije varijante koje nisu napravljene od belog brašna, jer ćete time sebi obezbediti dovoljan unos zdravih nutritijenata. Svi ti razni oblici testenine koje toliko volimo danas se prave i u integralnoj varijanti, tako da možete uživati u omiljenom obroku bez osećaja nadutosti nakon ručka. Zato smo odlučili predstaviti prednosti zdravih testenina u vašoj ishrani.

Integralne testenine su izvor hranljivih vlakana

Integralne testenine prave se od celog zrna žitarica, što je osnovni benefit u odnosu na obične rafinisane, odnosno prerađene testenine. Preradom se gubi na nutritivnim svojstvima, pa zato integralna testenina ima više nego dvostruko više vlakana, što u velikoj meri utiče na zdravlje i pravilan rad creva, pa samim tim daje duži osećaj sitosti. Vlakna koje sadrže ove žitarice imaju niz zdravstvenih prednosti – sprečavaju zatvor, smanjuju nivo holesterola u krvi i mogu vam pomoći da izgubite na težini. Integralne testenine se prave od žitarica čije zrno nije obrađeno, dok se za proizvodnju obične, rafinisane testenine procesom obrade odvaja zrno od opne, što odmah uništava onaj hranljteivi deo potreban organizmu.

Veliki izbor različitih vrsta žitarica

Još jedan od bitnih benefita je u velikom izboru različitih žitarica od kojih su pravljene ove testenine.

Tako je, recimo, speltina testenina napravljena 100% od celog zrna spelte bez dodataka aditiva i zadovoljava 13% dnevnih potreba za tiaminom (vitamin B1) i 17% potreba za niacinom (B3). Speltina testenina se najviše preporučuje sportistima, kao i ljudima koji žele da održe vitkost tela. Proizvode od spelte organizam lako usvaja, apsorbuje za sebe korisne sastojke i izbacuje one koji mu nisu potrebni. Ako niste ljubitelj spelte, tu je heljdina testenina koja se takođe pravi od celog zrna i osigurava više gvožđa u organizmu od obične testenine kupljene u marketu.

Ukoliko konzumirate ovsene testenine ili ražane testenine nećete imati problema sa nivoom glukoze u krvi. Naime, ove vrste održavaju nivo glukoze stabilnim i tako ne izazivaju nagli pad energije, pa se ne javlja želja za čestim grickanjem nakon obroka.

Testenina od sočiva kao dobra zamena u bezglutenskoj ishrani

Testenina se danas pravi i od drugih biljaka poput sočiva, pa ukoliko niste ljubitelj žitarica, svakako možete eksperimentisati sa testeninom od crvenog sočiva . Bitno je naglasiti da su ovo i bezglutenske varijante pogodne za sve koji su intolerantini na gluten.

Sve su to dovoljni razlozi da se bela testenina u obrocima zameni integralnom. Možda će biti potrebno malo vremena da se naviknete na nov, snažniji ukus, ali s pravim sosom ili prelivom možete učiniti obrok i te kako ukusnim.