Maslina meni

MASLINA ( Olea europea )

MASLINA ( Olea europea )
Datum objave: 07.11.2018.
Kategorija: Zdrava hrana

Maslina je zimzeleno drvo ukusnih tamnih koštunjavih plodova koji prispevaju i beru se u jesen, a iz njih se cedi i dobija maslinovo ulje. Narodima Sredozemlja ovo drvo je poznato više od 4000 godina, a nekada se često mogla čuti izreka koja kaže da Mediteran počinje i završava se maslinama. Maslina je najstarija kulturna biljka, prirodni plod podneblja Mediterana. Teško je danas ustanoviti njezinu pradomovinu iako se pretpostavlja da je to Palestina ili šire područje Male Azije.

Maslina je božanstveno drvo – večni simbol napretka, blagoslova , lepote i snage. Simbol mira, zdravlja i lepote.

U skoro svim civilizacijama maslina je poznata kao simbol besmrtnosti, plodnosti, slave, izobilja, a njana grana kao simbol mira. Maslina je smatrana i simbolom pravednog i strpljivog čoveka a u hrišćanskim kućama je bila znak dobrodošlice i mira. U mnogim krajevima smatralo se da je maslina drvo od Boga blagosloveno . Biblijski golub koji u kljunu nosi maslinovu grančicu i danas predstavlja simbol mira,a nalazi se i na zastavi Organizacije ujedinjenih nacija. O maslini se uvek lepo priča, pa kako kaže stara barska legenda: ''Maslina je, za razliku od devojke, kao majka, kad god joj se čovek vrati,ona ga prihvati.''

Najstarija maslina - gde je i koliko je stara

Drvo masline izuzetno je izdržljivo i poznato je da masline mogu da opstanu i po nekoliko vekova. Širom sveta nalazi se veliki broj stabala maslina, a nekoliko njih važi za najstarije na svetu, ali nema preciznih podataka o njihovoj starosti.

Neka od najstarijih stabala masline nalaze se u Libanu, a veliki broj njih smešten je na grčkim ostrvima, zatim Malti, a jedno od područja gde je moguće pronaći stara stabla masline je i Jerusalim, ali ima ih i na Balkanu.

Liban

U jednom od sela u severnom Libanu nalaze se najstarija stabla maslina. Tačnije, smatra se da je ovih 16 stabala staro oko šest hiljada godina. Oni tvrde da su upravo ove masline bile izvor maslinove grančice koju je golub vratio Noju posle poplave, a zasađene su na nadmorskoj visini od oko 1300 metara.

Krit, Grčka

Ako pođete na Krit autobusom, možete da uživate u pogledu na brojne maslinjake kojima je ovo ostrvo bogato. Jedno od najstarijih stabala masline nalazi se baš na Kritu i smatra se da je staro između tri i pet hiljada godina. Nije ni čudo što je upravo maslinovo ulje čuveni pesnik Homer nazivao “tečnim zlatom”.

Turisti koji posećuju Grčku, čak iako ne letuju na Kritu, svrate da posete ovo drvo zato što je najstarija maslina u Grčkoj pre 20 godina proglašena spomenikom prirodnog nasleđa zbog velike istorijske i ekološke važnosti, a procenjuje se da preko 20 hiljada ljudi iz celog sveta godišnje poseti ovo stablo.

Bar, Crna Gora

Jasno je da nije najstarija maslina u Evropi, ali Stara maslina u Baru, u Crnoj Gori definitivno je jedna od najstarijih. Pretpostavlja se da je stara oko dve hiljade godina i veoma je značajna za ovaj deo Balkana.

Maslina u Baru, iako veoma stara, još daje fine plodove od kojih se pravi kvalitetno maslinovo ulje za koje se kaže da je “žuti prinos” zbog boje koja je karakteristična i daje izvrsnu ravnotežu voćnosti i pikantnosti.

Šta god koristili od masline plod, košticu, list, ulje, kozmetiku, nećete pogrešiti sve je lekovito, a od maslinovog drveta nastaju i izrađuju se prava umetnička dela i predmeti za svakodnevnu upotrebu.