Maslina meni

Nekako s proleća – zeleno, volim te, zeleno... 13 razloga zašto morate da uvrstite „mača“ zeleni čaj u svoju svakodnevicu

Nekako s proleća – zeleno, volim te, zeleno...  13 razloga zašto morate da uvrstite „mača“ zeleni čaj u svoju svakodnevicu
Datum objave: 11.04.2018.
Kategorija: Zdrava hrana

Uložite svoje vreme i trud u primenu zdravih navika: počnite sa redovnim vežbanjem i promenom dosadašnjeg načina ishrane. Okrenite se “zelenoj kafi”, kako popularno nazivaju ovaj japanski čaj, poznatiji pod imenom “mača” i redukujte unos kafe koju inače konzumirate. Pomoću ovog čaja ne samo da ćete izgubiti neželjeni višak kilograma, već ćete blagotvorno delovati na svoje celokupno zdravlje, i to na duge staze.

https://www.maslina.rs/images/kcfinder/image/ma%C4%8Da%20%C4%8Daj%201.JPG
Zašto je čitav svet bukvalno poludeo za ovim istočnjačkim napitkom?

Ovaj čaj je, u stvari, dobijen finim mlevenjem listova zelenog čaja i kao takav idealan je za pripremu kafe, čaja ili smutija. U Japanu se konzumira još od 1911. godine, a u svetu je pomama za njim trenutno na vrhuncu.


U odnosu na običan zeleni čaj, mača je 10 puta snažniji po pitanju nutritivnih vrednosti i antioksidanata.
Jedino je bitno da se priprema sa vodom koja nije kipuća. Njegove vrednosti takođe će doći do izraza i prilikom spremanja jela, tako što se kombinuje sa drugim brašnima u pripremi hleba, peciva, mafina i kolača.


Mača čaj sadrži 15 puta više antioksidanata u odnosu na, recimo, borovnice. Bogat je vitaminom C, A, gvođžem i vlaknima. Mača prah je najpoznatiji kao afrodizijak za muški svet, mada je njegov pozitivan učinak na žensko zdravlje još izraženiji: utiče na plodnost, menstrualni ciklus i libido. Naučno je dokazano da je njegov anti-aging uticaj nesumnjiv, s obzirom da podmlađuje kompletan organizam.

https://www.maslina.rs/images/kcfinder/image/zdravstveni%20benefiti%20ma%C4%8Da%20%C4%8Daja.jpg
Koji su to razlozi zbog kojih mača čaj nazivaju i eliksirom zdravlja?

• Moćan antioksidant
• Čisti telo od toksina
• Ubrzava metabolizam
• Ublažava bolove
• Smanjuje nivo holesterola u krvi
• Reguliše rad štitaste žlezde
• Regeneriše jetru
• Antidepresiv
• Poboljšava pamćenje
• Podmlađuje kožu
• Odličan borac protiv bakterija, virusa i gljivica
• Smanjuje upalne procese u telu i obnavlja ćelije
• Redukuje stres i popravlja raspoloženje

https://www.maslina.rs/images/kcfinder/image/orac%20analiza.jpg
Zanimljivosti o mača čaju:

Da li ste znali da se ovaj čaj, poreklom iz Kine i Japana, pravi od specijalnih listova zelenog čaja koji se gaje u senci? Naime, grmovi čaja se na proleće prekrivaju deset dana i sakrivaju od sunčeve svetlosti, pri čemu je na taj način lišće prinuđeno da kroz platno ili bambusovu prostirku upija svetlost. Iz tog razloga se listovi šire i poprimaju svetlozelenu boju, pošto bivaju ispunjeni hlorofilom kako bi lakše podneli nedostatak svetla. Ovim putem se postiže krajnji cilj: prirodno aromatičniji listovi čaja sa više hranljivih sastojaka. Kada prođe deset dana prekrivanja, listovi bivaju popareni i tako se stopira fermentacija. Potom sledi sušenje na vazduhu i skladištenje radi očuvanja svetlozelene boje. Prah se dobija mlevenjem kamenim mlinovima, a rezultat je fini prah koji svojim ukusom podseća na kafu, kakao i cikoriju.