Maslina meni

Prirodni zaslađivači

Prirodni zaslađivači
Datum objave: 20.09.2022.
Kategorija: Zdrava hrana

Tražeći zamenu za rafinisan šećer, sigurno ste naišli na mnoge zdravije i prirodne zamene.

Ljudi su obično skeptični kada su u pitanju zamene za tkz. “beli” šećer” jer nisu dovoljno i na adekvatan način informisani o prirodnim zamenama koje postoje na našem tržištu.

Stevija

Stevija je jedan od najpopularnijih zaslađivača, verovatno zbog toga što sadrži jako mali broj kalorija. Stevija se dobija iz listova biljke koja se zove Stevia rabaudiana. Ova biljka se vekovima već gaji u Južnoj Americi. Gaji se zbog svoje slatkoće, ali se koristi i u medicinske svrhe. Listovi stevije u sebi sadrže nekoliko slatkih jedinjenja, od koji se glavnim smatraju steviosid i rabaudiosid. Zbog svojih jedinjenja stevija je stotinama puta slađa od šećera kada se mere u istim količinama.

Stevija takođe pruža mnoge blagodeti kada je zdravlje u pitanju. Dokazano je da stevija pogodno utiče na osobe sa visokim krvnim pritiskom i da pogodna za ljude sa dijabetesom. Neka od naučnih istraživanja pokazala su da stevija može da poveća insulinsku osetljivost, smanji LDL holesterol i da pogodno utiče na zapušenost arterija. 

Mnogi ljudi ne vole ukus stevije, ali treba naglasiti da ukus stevije zavisi delimično i od brenda, zato treba isprobati više vrsta stevije kako biste otkrili koja vam odgovara.

Eritritol

Eritritol je šećerni alkohol koji se prirodno nalazi u određenom voću. Eritritol koji mi kupujemo i koji je u formi praha nastaje industrijskim putem. Niskokaloričan je, sadrži svega 0,24 kalorije po gramu. Pogodan je zato što ne izaziva skok šećera ili insulina u krvi, ali i ne utiče na krvne lipide kao što su holesterol ili trigliceridi. U organizmu se apsorbuje preko creva, a na kraju se, potpuno neizmenjen izabacuje preko bubrega. Studije pokazuju da je eritritol veoma bezbedan, ali ako se konzumira u većoj meri odjednom može izazvati probleme sa varenjem. Ukus eritrola je veoma sličan sećeru.

Med

Med proizvode medonosne pčele. One skupljaju nektar sa cvetova i drugih slatkoh delova biljke, prerađuju ga i obogaćuju čudesnim materijama iz svog orgnizma, skladište ga u voštanim ćelijama saća u kome med sazreva. Med, pored toga što je prirodan zaslađivač, sadrži čitav spektar supstanci koje su neophodne za funkcionisanje celokupnog organizma. Med sadrži mnoštvo mineralnih materija poput gvožđa, joda, kalcijuma, magnezijuma, cinka i drugih. Takođe, u njegov sastav ulaze skoro sve aminokiseline i brojni vitamini (B1, B2, B3, B6, B12, folna kiselina), organske kiseline i aromatične materije. Med je lako svarljiv, nakon unošenja u organizam direktno ulazi u krvotok. Pored toga što je prirodni zaslađivač, med poseduje i mnoga lekovita dejstva kao što je pozitivan uticaj na imunitet, poboljšanje cirkulacije krvi, jačanje snage srca, detoksikacija organizma, antistresno dejstvo itd.

Jovorov sirup

Jovorov sirup je jedan od danas najpopularnijih i najzdravijih prirodnih zaslađivača. To je 100% prirodan zaslađivač koji nam dolazi u obliku sirupa. Odlična je zamena za šećer i veoma je zastupljen u veganskoj kuhinji. Pored toga što je odličan zaslađivač ima izražena antioksidativna dejstva, povoljno utiče na rad srca i jača imunitet uopšte.

Jovorov sirup se može pokvariti. Možete primetiti da je počeo da se kvari formiranjem tanke pokožice od pljesni, najsličnije kao kod domaćeg pekmeza. Dovoljno je samo da skinete taj gornji sloj i sirup je ponovo upotrebljiv.

Jovorov sirup se ne steže na niskim temepraturama, a najbolje ga je čuvati u flašama.


Posetite naš online shop i izaberite prirodan  zaslađivač po vašoj meri.